Afacerea CATALOGUL de la AT Laurian : Tun de 3 miliarde lei vechi, din buzunarul părinților se plătesc tabletele profesorilor - VIDEO

”Scriu acest mesaj către dv. pentru a aduce puțină lumină asupra unei probleme interne de la Colegiul Laurian. În calitate de elev în an terminal, doresc să nu îmi fie dezvăluită identitatea, din motive lesne de înțeles”. Acesta este un mesaj lăsat de un elev al colegiului și care a provocat o investigație jurnalistică ce a scos la lumină dedesubturile implementării acestui program, în premieră, la Botoșani. O fi în interesul elevilor, n-o fi, cert este faptul că la mijloc este vorba de 3 miliarde de lei vechi, bani care cam ies din buzunarul părinților.

 

ATL-ul nu scoate nici un leu din cont, lasă că dau părinții

Oficial lucrurile sunt simple. Catalogul electronic este o platformă care permite părinților să verifice situația școlară a fiului sau fiicei, teoretic, în timp real. Note, absențe, proiecte la care este implicat sau chiar, mai mult, date complete despre persoana care-i stă la catedră și-l povățuiește în procesul cunoașterii în fiecare zi. La momentul în care s-a adus în discuție implementarea acestui program la Colegiul Național AT Laurian, a fost pornită o adevărată campanie de informare a părinților, cei care au contribuit financiar. Pentru că școala n-a scos nici un leu din cont. În final, ar fi fost de acord în jur de 800 de părinți din totalul celor de 1.200 câți sunt aferenți claselor V – XII.  200 dintre elevi sunt cu probleme sociale.

Un elev vede un ”bullshit” electronic

Considerat a fi un ”bullshit”, sau un rahat în limbaj autohton, catalogul nemulțumește mai ales elevii din clasele terminale:
”Catalogul electronic, care este de fapt o platformă on-line (adservio), la care au acces profesorii, părinții și elevii în TIMP REAL. Teoretic. În limbajul curent, asta se numește bullshit. Practic, sițuația stă cam așa: distinșii domni profesori preferă să se lipsească la orele de curs de tableta care, conform informațiilor furnizate de anumite persoane ar costa 3000 lei bucata (nu pot confirma acest lucru), folosind în continuare catalogul strămoșesc. Deci, unde este scopul plății a 100 lei/an școlar/elev, dacă părintele nu vede situația elevului în timp real, ci când decide profesorul că are timp și chef să treaca notele și absențele?”
.
CITEȘTE AICI  SCRISOAREA INTEGRALĂ ANONIMĂ

O glumă! Proastă, într-adevăr

Dar ce spune conducerea unității de învățământ? Evident laudă această metodă prin care Colegiul Laurian face un uriaș pas în era tehnologiei și este astfel deschizător de drumuri. Că sunt și nemulțumiți? Evident, niciodată nu vor putea fi împăcați 100% toți cei implicați în proiectul X sau Y. Și-ar mai fi un motiv:
”Copiii, dacă sunt nemulțumiți, sunt pentru că văd absențele părinții, ceea ce nu le convine, mai ales celor mari”, tranșează problema direct Mihaela Prăjinariu, director la Colegiul AT Laurian. Împarte biroul cu Ioan Onofrei, directorul adjunct al unității. Ambii ascultă detaliile din scrisoarea anonimă.
”Treaba cu chitanța este o glumă, cine aduce bani, primește chitanță. Noi nu încasăm nici o sumă fără chitanță, nu strânge directorul, nu strânge secretariatul. Iar condiționarea de la secretariat iar este o glumă. Noi am avut numeroase ședințe cu părinții, majoritatea au fost de acord, minoritatea se supune”, intervine și Ioan Onofrei, drept răspuns la faptul că pentru taxa care este achitată de părinți nu se eliberează chitanță și mai mult, dacă elevii vin cu treburi la secretariat, ar fi refuzați dacă au respins ideea implementării platformei electronice.


Într-adevăr, fiecare părinte trebuie să achite pentru acest program suma de 100 de lei pe an, ceea ce înseamnă la 1.000 de persoane aproximativ 100.000 de lei. Catalogul electronic ar urma să fie achitat în decurs de trei ani de zile, unei firme din Iași, cea care a implementat proiectul, ceea ce înseamnă o sumă totală de 3 miliarde de lei vechi.
Iar suma de 100 de lei plătită înseamnă costurile cu:
”La cardul pentru internet, acum se lucrează la varianta cu wireless, s-ar putea să fie mai ieftin (…). 6.000 de lei pentru abonamentul la catalogul electronic și se duc vreo 1.000 de lei pe internet. Cei 6.000 de lei se duc la firma care gestionează catalogul electronic și oferă și securitate pentru ca platforma să nu poată fi spartă. Iar în 6.000 de lei pe lună intră și 60 de tablete”, explică și BogdanPanțiru (foto jos), președintele Comitetului Asociației Comitetelor pentru Părinți de la CN AT Laurian.


”Iar cu tabletele e destul de greluț de operat, după o vârstă”

Ceea ce înseamnă că, practic, tot părinții achită și tabletele primite de profesori pentru introducerea notelor sau a absențelor. Din totalul cadrelor didactice, unul singur ar fi refuzat tableta, din motive nedezvăluite.
”Trebuie menționat că unii profesori nu sunt de acord nici ei cu acest lucru, dat fiind că trebuie să facă munca de 2 ori (greu!), iar cu tabletele e destul de greluț de operat, după o vârstă”
, mai arată elevii în scrisoarea anonimă.
Se pare că se află oarecum în concordanță de opinie cu directorii de la Colegiul Național AT Laurian și conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani. ”Programul împământenit în ultimii ani sub sintagma de «catalog electronic», în teorie un sistem complex și interactiv de management școlar, se bucură doar de avantaje, atât pentru directori, cât și pentru profesori, părinți și elevi. Este și unul dintre argumentele pentru care IȘJ a agreat inițiativa comitetului de părinți de la Colegiul Național AT Laurian”, spune Dragoș Cristea, inspector școlar general adjunct.

”Este un demers care stă sub semnul hazardului, nu al rațiunii”

Însă, există și un dar, bazat pe rezultate ce pot fi probate doar în timp. Explică mai departe Dragoș Cristea:
”A afirma, însă, înaintea unor rezultate măsurabile și înaintea unei analize sobre făcute măcar după trei ani de la implementare, că introducerea unei astfel de aplicații va reduce absenteismul și abandonul școlar, va dezvolta comunicarea între școală și beneficiarii ei și va crește nivelul de pregătire al elevilor, cred că este un demers care stă sub semnul hazardului, nu al rațiunii. IȘJ încurajează orice inițiativă venită în sprijinul unui act educațional de calitate, dar, în același timp, ține cont nu doar de avantajele manageriale, ci și de dimensiunea economică și socială a inițiativei”
.
Până una alta, dincolo de angoasele elevilor că părinții le-ar putea vedea absențele, de frustrarea directorilor că nu pot împăca și capra și varza sau de hazardul văzut de Inspectoratul Școlar, o firmă din Iași urmează să încaseze, de la botoșănenii care au copii la Colegiul Laurian, vreo 300.000 de lei în următorii trei ani de zile. Totul într-o afacere ce se dorește a fi în interesul elevilor și în care oficial directorii nu au nici o implicare, iar părinții doar cotizează.
”Platforma asta este o mină de aur pentru noi, pentru secretariat pentru părinți”, spune Mihaela Prăjinariu. Bine zis, ”mină de aur”...
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
CITEȘTE ȘI:
S-a găsit un Big Brother pentru notele elevilor : AFLĂ cum și unde se va întâmpla acest lucru
Vezi în VIDEO avantajele catalogului prezentate de directorul CN AT Laurian



VEZI ȘI:
Directorul de la AT Laurian şi-a tras viluţă chiar în spatele colegiului; are cărare prin terenul de sport – VIDEO & GALERIE FOTO