Afacere de Crăciun: Resturi strânse printre gunoaie și vândute în hala de carne ca mâncare pentru câini – GALERIE FOTO

Sunt mulți, din păcate, semenii noștri care trăiesc la limita subzistenței, care n-au la propriu ce mânca și se bucură de o porție venită de oriunde. Pe unele persoane fără adăpost din municipiu le-am găsit inclusiv în cea de-a treia zi de Crăciun pe la tomberoanele amplasate în jurul blocurilor de pe Octav Băncilă sau Ștefan Luchian.

 

Viață de... câine, pentru câine

Acești oameni nu fac rău nimănui. Au ajuns să își câștige existența din vânzarea de sticle și din strângerea de resturi alimentare destinate câinilor. Inclusiv în zilele de mare sărbătoare au stat pe la containere și au strâns mâncare pentru patrupede. ”Piața de desfacere”? Sunt tot felul de oameni care au câini, dar mai ales sunt comercianți din hală care le vând iubitorilor de animale resturi pentru animale dându-le asigurări că le-au rămas lor din ceea ce au vândut prin hală. Deseori însă resturile provin de fapt de la pubele și sunt strânse de oamenii străzii, unii povestindu-ne că primesc 3 lei pentru un kilogram.
Uneori vând, alterori nu, însă rămân încrezători că următoarea zi va fi mai bună, nemaiavând ce pierde.

Ziua așteaptă mașina ”izbăvitoare”

”Am avut o familie, o meserie, iar după ce am divorțat m-a dat afară din casă. Am copii cu care nu mă mai răspund, stau aici ziua, seara la adăpost”, spune Costel, un bărbat care scotocește printre gunoaie.   
Unii dintre locatarii de la blocurile din apropiere, care vor să facă o faptă bună, le aduc produse alimentare, dar asta se întâmplă când și când.
În timp ce reporterul de la Botoșăneanul stătea de vorbă cu cei aflați în preajma tomberoanelor, o mașină a parcat lângă ei. Proprietarul a deschis portiera din față și nu a coborât. A chemat doar fără a se afișa doi oameni ai străzii și le-a oferit două pungi cu alimente.

Noaptea numără stelele

Seara sunt găzduiți la adăpostul de primire în regim de urgență, unde primesc o masă caldă de vreo 12 lei. Alții preferă să se adăpostească pe unde pot până în zori, următoarea dimineață luând-o de la capăt în aceeași rutină.
Unii dintre ei au povești de viață demne de un scenariu de film, au avut meserii precum electrician, mecanic, chiar și ospătar, sunt absolvenți de școli profesionale, sunt chiar și cu bacalaureat.
O femeie ne spune chiar că a început facultatea de drept la Iași, dar nu a mai finalizat-o din cauza problemelor familiale.
Pentru unii dintre ei soarta a fost foarte crudă. Au ajuns să doarmă sub cerul liber după conflictele cu partenerii de viață terminate cu divorț, evacuare, pierderea locului de muncă.
Suferințele sufletești care îi macină sunt de neimaginat. Cum încep să povestească lacrimile le curg șiroaie pe obraji. Este foarte dureros pentru ei să răscolească trecutul.