Aeroportul Salcea ,,plutește” în urma ploilor: Pista a fost mărită, s-a mărit și debitul apei

Apele pluviale adunate în zona aeroportului, din cauza unei greşeli de proiectare, au săpat o groapă imensă.

 

,,Au fost inundate 20 de livezi”


Este oficial, apele pluviale colectate de la Aeroportul „Ştefan cel Mare” au săpat canionul de la Salcea. Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a declarat că a format o comisie ca să vadă care este situaţia la faţa locului. Din comisie au făcut parte specialişti de la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Aeroport, Garda de Mediu, Serviciul de Gospodărire a Apelor şi Inspecţia de Stat în Construcţii.

 „Comisia care s-a deplasat la Salcea a constat o situaţie mai deosebită, în sensul că apele pluviale din zona de colectare a aeroportului au fost dirijate pe un teren păşune până la pârâul Salcea. Terenul nu a fost bine amenajat pentru acest salt hidraulic şi s-a produs o eroziune de sol cu antrenarea unor cantităţi de pământ în zona livezilor. Au fost inundate 20 de livezi”, ne-a declarat prefectul. 

Problema trebuie rezolvată

Garantul respectării legii în judeţul Suceava a explicat că problema trebuie rezolvată de Consiliul Judeţean şi de Consiliul Local al oraşului Salcea.


 „Trebuie să există o colaborare între Consiliul Judeţean Suceava şi Consiliul Local Salcea. Eroziunea activă trebuie stopată prin lucrări aferente şi trebuie să asigurăm tranzitul apelor pluviale din zona aeroportului până la un curs de apă stabil, fără să afectăm solul”, a mai spus Harasim.


Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava a transmis, printr-un comunicat de presă, că sistemul de canalizare a fost construit conform proiectului tehnic de modernizare şi că un studiu hidrologic privind canalul de deversare al apelor pluviale nu ar fi concluzionat că ar fi fost nevoie de lucrări suplimentare.

 „Sistemul de canalizare şi deversare ape pluviale al aeroportului a fost executat conform specificaţiilor Proiectului Tehnic iar Avizul de Gospodărire a Apelor aferent proiectului de modernizare, prevede faptul că potrivit Studiului Hidrologic privind debitele şi nivelurile maxime cu diferite posibilităţi de depăşire, pe pârâul Salcea, secţiunea canalului de deversare ape pluviale aeroport, pârâul Salcea poate primi şi tranzita debitul evacuat de sistemul de canalizare ape pluviale a aeroportului, nefiind prevăzute alte recomandări sau restricţii în acest sens”, se arată în comunicatul Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava.

 

Canionul se adânceşte

În timp ce la judeţ se caută soluţii pentru rezolvarea problemei, conducerea Primăriei Salcea atrage atenţia, prin vocea viceprimarului Constantin Brânzei, că groapa care a răsărit pe imaş şi care deja ar putea să înghită un bloc cu trei etaje, se adânceşte. Malurile continuă să se prăbuşească. În prezent, canionul are o adâncime de circa 15 metri şi o lăţime de circa 20 de metri.
Viceprimarul oraşului, Constantin Brânzei, a explicat că înainte să fie modernizat, Aeroportul de la Salcea avea mai multe canale de scurgere a apei pluviale. După execuţia lucrărilor, deşi a fost dublată suprafaţa pistei de decolare, constructorul a făcut o singură gură de scurgere. Apa rezultată în urma ploilor din ultimele două săptămâni nu a fost direcţionată corect în pârâul din apropiere şi lăsată să coboare singură la vale, a săpat gropi adânci în islaz, potrivit ziarului evenimentul.

„Pista aeroportului a fost mărită, s-a mărit şi debitul de apă. Acum apa este evacuată printr-un singur loc. Canalul existent este betonat pe circa 20 de metri de la ieşire de pe pistă şi pietruit pe încă o porţiune. Din momentul în care trece de canalul pietruit, apa erodează solul înainte să ajungă în pârâu”, a declarat viceprimarul orașului Suceava.

Citește și: “Marele Canion” de sub Aeroportul Salcea: Grădinile oamenilor sub o avalanșă de nisip