ADOR face pază la padocuri şi cere adopţia câinilor supravieţuitori

 

Membrii Asociaţiei ADOR de protecţie a animalelor au ajuns să facă pază la padocurile municipalităţii pentru a preveni şi eutanasierea celor cinci câini care au supravieţuit măcelului din urmă cu o săptămână. Speraţi de declaraţiile şefei Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care luni a arătat că, potrivit legii, maidanezii rămaşi ar trebui eutanasiaţi, voluntarii ONG-ului au supravegheat ţarcurile de la groapa de gunoi în noaptea de 16 spre 17 mai.
Apoi, aceştia au încercat să preia în grija lor căţeii de acolo, numai că li s-a comunicat că adăpostul de află în carantină de gradul 2 şi, ca atare, patrupedele nu pot fi scoase de acolo. „Asociaţia ADOR, ne oferim să preluăm aceste animale şi să le asigurăm tratamente celor bolnave şi vaccinarea celor sănătoase. Nu cerem Primăriei nici un ban pentru tratamente, avem un medic veterinar dispus să ne trateze animalele contra cost (costuri achitate de ADOR), nu cerem decât să ni se încredinţeze aceşti cinci căţei supravieţuitori”, se arată într-o scrisoare trimisă de asociaţie pe adresa redacţiei. Potrivit reprezentanţilor ADOR, primarul ar fi semnat în cele din urmă actele de adopţie, dar în ciuda acestui lucru tot nu pot prelua câinii de la padocuri.
De ce refuză Primăria predarea câinilor?
Una din explicaţii ar putea fi teama oficialităţilor ca un alt medic veterinar să efectueze un control al acestora şi să descopere că, de fapt, aceştia nu sunt bolnavi de jigodie aşa cum susţin autorităţile, lucru care ar însemna că au omorât fără temei 230 de câini şi că pe probele invocate de DSVSA într-adevăr nu se poate conta atât timp cât instituţia este condusă de un membru PDL, coleg de partid cu şefii din Primărie responsabili de măcel, iar veterinarul care i-a eutanasiat lucrează la cabinetul soţului Minodorei Vasiliu. „Interesul nostru în preluarea celor cinci căţei este pur uman, nu ne dorim decât să îi putem prelua într-un mediu plăcut, să le asigurăm tratament medical şi să le dăm o şansă la o viaţă mai bună. Aceşti căţei au deja familii în afara ţării şi opinia publică internaţională face presiuni pentru ca aceşti căţei să fie salvaţi”, se menţionează în scrisoarea trimisă de ADOR.