Administratorii care riscă închisoarea dacă repară mașini ilegal

Intervențiile la orice fel de autovehicul fără a exista un acord al Poliției constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an.

 

Sunt vizați administratorii de service-uri auto care trebuie să intervină cu reparații doar în baza unor documente.

 

„Orice service auto autorizat nu intervine cu reparații la un autoturism dacă nu există o constatare a Poliției sau un formular de încheiere amiabil. Au fost organizate acțiuni și au fost chiar și constatări la anumite service-uri auto”,

Alexandru Ivanov, șeful Biroului Rutier Botoșani

 

Conform legii 195/2022, șoferii care au fost implicați într-un accident auto sunt obligați să-l raporteze. Fie la firma de asigurări, dacă e fără victime, fie la Poliție, dacă e cu mai mult de două autovehicule implicate.

În astfel de situații, în care din accidentul rutier rezultă doar pagube materiale, șoferii au obligația de a se prezenta la sediul Poliției fără a soicita echipaj la fața locului.

 

„Întrucât legislația permite soluționarea prin formularul de constatare amiabilă atunci când sunt implicate doar două vehicule și nu sunt alte pagube materiale și obligatoriu autovehiculele trebuie să fie asigurate și să aibă ITP-ul valabil, ei pot face acea constatare și nu se înregistrează nimic la Poliție”,

Alexandru Ivanov, șeful Biroului Rutier Botoșani

 

Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

Așadar, dacă nu există o dovadă de reparații sau o constatare a companiei de asigurări, Poliția poate întocmi dosar penal pentru repararea unei mașini implicate într-un accident. Iar șoferul, mecanicul și proprietarul service-ului riscă, cu toții, până la doi ani de închisoare.