Administratori de asociaţii de proprietari cu salarii de 40 de milioane

 

În vremuri de criză financiară, există şi persoane care deşi nu deţin o funcţie importantă ajung în medie la un venit lunar de circa 4.000 de lei. Este cazul unor administratori şi administratori contabili din cadrul asociaţiilor de proprietari care îşi acordă pe lîngă salarii diverse stimulente financiare sau plăţi a unor ore suplimentare. Totul din banii cetăţenilor.

În urma verificărilor efectuate în rîndul asociaţiilor de proprietari, reprezentanţii municipalităţii au mai dat la iveală o serie de nereguli care se petrec în cazul acestor organizaţii. Astfel, un număr de cinci asociaţii au refuzat controalele făcute de municipalitate, refuzul lor avînd la bază evident tocmai încercarea de a ascunde neregulile din cadrul organizaţiilor. „Pe lîngă faptul că mare parte dintre ele nu ne prezintă nici un fel de document la control şi refuză în mod sistematic controlul, ei refuză şi semnarea contractului de semnare şi predare pentru furnizarea de energie termică. În 15 februarie 2010 le-am făcut o adresă prin care le-am solicitat să comunice dacă consumurile de energie termică din spaţiile aflate în proprietate comună au fost repartizate tuturor locatarilor, au refuzat să facă şi acest lucru”, a declarat Florin Ghiorghiţă, viceprimar municipiul Botoşani.
Totodată, datoriile către Termica înregistrate de cele cinci asociaţii de proprietari sunt unele semnificative, fiind cuprinse între 300.000 de lei şi 1 milion de lei.
 Asociaţia   Valoare debite
 Asociaţia nr. 5 Botoşani
 379.497 lei
 Asociaţia nr. 6 Botoşani
 787.716 lei
 Asociaţia nr. 19 Botoşani
 918.094 lei
 Asociaţia nr. 53 Botoşani
 842.596 lei
 Asociaţia nr. 61 Botoşani
 912.087 lei
Mai mult, potrivit viceprimarului cele cinci asociaţii nu au mai plătit din anul 2006 nici un fel de penalităţi la facturile înregistrate. „Nu justifică fondul de reparaţii, au în evidenţă locatari cu debite mai mari de trei ani de zile care nu pot fi preluate de Termica şi nu mai pot fi recuperate acele datorii. Sunt asociaţii cu datorii enorm de mari, dar pe de altă parte, dacă vom calcula datoriile pe care le au locatarii către asociaţii, acestea atind undeva un prag de 500 de milioane de lei vechi, deci populaţia este un bun platnic, cei din asociaţie redirecţionează banii către total alte servicii”, a mai spus viceprimarul.
Iar aceste cheltuieli s-au regăsit totuşi undeva, şi anume în salariile de care beneficiază angajaţii asociaţiilor de proprietari, de la femeia de serviciu, pînă la administrator, şi care depăşesc valoarea debitelor înregistrate de populaţie la servicii.Banii pe salarii în asociaţii şi indemnizaţiile depăşesc sumele plătite pentru energia termică în luni de iarnă”, susţine Ghiorghiţă. Şi ca tacîmul să fie complet, viceprimarul a mai dat curs şi unei alte serii de nereguli depistate. „Şi-au acordat stimulente financiare în lunile martie şi aprilie fără a fi impozitate şi incluse în statele de plată finale ale lunilor respective. S-au efectuat plăţi de concedii de odihnă şi plată de salarii în aceeaşi lună, pentru aceeaşi persoană. Aprilie 2009 gospodarul şi femeia de serviciu, în mai 2009, administratorul asociaţiei. S-au plătit ore suplimentare de statul de plată în condiţiile în care au contract de 4 ore de muncă şi îşi plătesc ore suplimentare, administratorul şi administratorul contabil, fără a fi consemnate în pontajele lunare şi fără a fi incluse în statele de plată”, a mai afirmat Florin Ghiorghiţă.
Toate cele cinci asociaţii de proprietari au fost sancţionate cu cîte o amendă în valoare de 500 de lei fiecare pentru refuzul controlului. Florin Ghiorghiţă susţine că, următoarele sancţiuni vor fi mult mai usturătoare şi vor fi soldate chiar cu plîngeri penale sau cu retragerea atestatelor în cazul administratorilor contabili.