Adio, tramvaie! Primarul Cosmin Andrei scoate dalele de pe strada Primăverii și pregătește proiect pentru 10 autobuze electrice – VIDEO & GALERIE FOTO

  • Proiectul privitor la reabilitarea infrastructurii rutiere pentru tramvai a devenit oficial istorie.
  • Primăria Botoșani a cerut derogare de la ADRNE Piatra Neamț pentru a scoate dalele de pe strada Primăverii, o arteră extrem de afectată a orașului.

 

Tramvaiele înlocuite (pe hârtie) cu autobuze electrice

 

Luni, primarul Cosmin Andrei, alături de mai mulți șefi din Primăria Botoșani, s-a deplasat la Piatra Neamț, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord – Est (ADRNE).

 

Principalul subiect discutat a fost privitor tocmai la acel proiect european care viza modernizarea liniilor 101 și 102 și la care s-a renunțat.

 

 

„Am reușit să-i convingem pe responsabilii de acolo că avem posibilitatea să scoatem dalele de pe strada Primăverii, să asfaltăm strada așa cum mi-au cerut botoșănenii în nenumărate rânduri. Astfel că, în perioada imediat următoare, după ce închidem șantierele pe care le avem acum în oraș, pe Nicolae Iorga, Ion Simionescu și Bulevardul Mihai Eminescu, intrăm cu înlăturarea dalelor de tramvai de pe strada Primăverii, pentru început”,

Cosmin Andrei, primar

 

Având în vedere că strada este a orașului, de ce era nevoie ca ADR Nord – Est să dea voie Primăriei să intervină pentru dezafectarea dalelor? Primarul a explicat: „Au fost prevăzuți bani în bugetul proiectului pentru reabilitarea infrastructurii tramvaielor, inclusiv pentru scoaterea dalelor existente și pentru dezafectarea scuarurilor. Cu alte cuvinte, aceste intervenții erau cuprinse în proiectul semnat de către Primăria Botoșani”.

 

Ulterior scoaterii dalelor de pe Primăverii, vor urma și celelalte zone ale orașului unde există o astfel de infrastructură. Însă Calea Națională, spre exemplu, nu este la fel de degradată.

 

Primăverii, în schimb, din cauza dalelor de tramvai, întinde nervii conducătorilor auto la maximum deoarece sunt nevoiți să efectueze un veritabil slalom pentru evitarea gropilor.

 

 

Luna viitoare, primarul dorește să deschidă șantierul de pe Primăverii. Mai ales că...

 

„avem bani pentru această lucrare, sunt prevăzuți în capitolul «reparații străzi», iar pentru acest demers mai avem nevoie de o hotărâre de Consiliu Local pe care o adoptăm la sfârșitul lunii acesteia astfel încât în luna aprilie să începem această lucrare pe care au cerut-o botoșănenii și care este foarte importantă, pe una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din Botoșani”,

Cosmin Andrei, primar

 

Soluții?

 

Dacă se renunță la tramvaie, un subiect care a împărțit orașul în două tabere (cei care le vor și cei care nu), cu ce soluție vine Primăria Botoșani?

 

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pare să fie un fel de colac de salvare de care se agață Primăria în efortul de asigurare a unui transport public local civilizat.

 

În acest sens, Primăria a deschis „o aplicație prin care să achiziționăm autobuze electrice. Și facem acest lucru, lucrăm la cererea de finanțare, astfel încât pe 1 aprilie depunem o solicitare pentru zece autobuze electrice pe care le va gestiona societatea Eltrans, cu care vom efectua transport public local înlocuind autobuzele Diesel care sunt poluante și care au costuri foarte mari, astăzi”.

 

 

Proiectul privitor la achiziția autobuzelor electrice are un orizont larg de implementare, asemenea tuturor programelor europene, însă Cosmin Andrei a explicat că nu a dorit să rateze această oportunitate.

 

 

Ce se întâmplă cu actualele autobuze?

 

Cele 9 autobuze care sunt utilizate în transportul public local au fost aduse la Botoșani printr-un leasing operațional.

 

Ce înseamnă asta?

 

Că sunt închiriate de la un operator privat, iar rata lunară plătită de Primărie pentru utilizarea lor este de 160.000 de lei.

 

Sau, dacă vreți, echivalentul a 32.000 de euro într-o lună, adică 384.000 de euro în decursul unui an.

 

Vorbim despre...

 

„un contract care poate fi denunțat și avem condiții mai bune, cu cât perioada asta minimă care a fost stabilită de către Consiliul Local trece sau ne apropiem de final. El poate fi denunțat și astăzi, dar sunt unele penalități care nu fac atractivă renunțarea la aceste autobuze Diesel, dar nici nu avem astăzi alternativă”,

Cosmin Andrei, primar

 

Proiectul prin PNRR presupune și amenajarea de stații de încărcare pentru cele zece autobuze electrice care urmează a fi achiziționate.

 

Ce se întâmplă cu Microbuzul?

 

Autobuzele electrice atunci când (sau dacă) vor fi achiziționate, pot circula doar pe liniile 101 și 102, pentru care societatea Etrans deține licență.

 

„Serviciul efectuat cu microbuze este delegat către un operator și nu putem rezilia mai devreme de 2026 acest contract, așa cum a hotărât Consiliul Local. Dacă nu aveam acest contract de delegare a gestiunii, compania Eltrans putea solicita licență și pe alte trasee. Dar în acest moment s-a făcut licitație și este un contract stabilit care nu poate fi denunțat înainte de parcurgerea acestui termen”,

Cosmin Andrei, primar

 

La expirarea contractului actual, în 2026, administratorul Microbuzul poate solicita o prelungire de încă 3 ani. Dar asta numai cu condiția să fi făcut investiții în transportul public și să poată demonstra că plătește rate pentru acestea.