Adevărul verde-n față: Platforma online care dă autorităților locale dreptul să ne caute în conturi

Picătura de intimitate pe care o mai aveam în parteneriatul cu banca s-a dus, de zilele trecute de când Fiscul și orice autoritate publică centrală și locală au primit puterea să „cotrobăie” nestingherit prin datele noastre personale legată de bancă, cu ajutorul unei platforme online.

 

Dacă autoritatea centrală, ANAF, avea această putere încă de la 1 iulie primind zilnic anumite informații, de acum o săptămână, aceleași puteri le au și organele sale locale, după ce actul normativ care le dă acest drept a fost publicat în Monitorul Oficial.

 

Așa se face că, organele fiscale locale pot cere băncilor datele de identificare ale persoanelor fizice şi ale firmelor ce deschid sau închid un cont bancar. Vorbim aici de sistemul informatic electronic propriu, PatrimVen, pe care cei de la ANAF s-au lăudat că vor să-l impună încă din vară.

 

Cererea de informații trebuie să fie justificată
 

„Informaţiile primite de ANAF, referitoare la conturile bancare, se transmit la cererea justificată a organului fiscal local sau a altei autorităţi publice centrale şi locale, numai după depunerea formularului protocolului de aderare reglementat prin anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.632/2016 pentru dezvoltarea serviciilor Ministerului Finanţelor Publice puse la dispoziţia autorităţilor şi instituţiilor publice prin sistemul informatic propriu şi aprobarea accesului la serviciile disponibile în cadrul sistemului informatic PatrimVen prevăzut în anexa nr. 2 din acelaşi ordin”, se arată în ordinul MFP.

De asemenea, „Fiscul local” poate solicita şi datele de identificare a botoșănenilor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise. Pentru a primi informaţiile bancare ale contribuabililor, pe care băncile le furnizează deja către ANAF, orice organ fiscal local sau altă autoritate publică trebuie să se înregistreze pe platforma PatrimVen.

 

Totodată, pentru a avea acces la informațiile cu caracter sensibil ale românilor, autoritățile trebuie să respecte anumite legi. „Organele fiscale locale sau autorităţile publice centrale şi locale care solicită informaţii în baza art. 61 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia să respecte prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare”. (Sursa: Libertatea)