Prima dată am auzit de Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa în campania electorală din 2008, când Cătălin Flutur a prezentat niște planșe. Trebuie să recunosc din capul locului că mi s-au părut niște SF-uri, mai ales că proiectul fusese scos la lumină înaintea alegerilor. Adică noi aveam și încă avem străzi (mă rog, e cam mult spus ”străzi”) neasfaltate, mii de șomeri, mii de oameni plecați în străinătate, dar făceam un mega-parc de distracții.
În fine, după opt ani filmul SF a devenit unul real și investiția, finanțată pe jumătate din fonduri europene (cel puțin teoretic), a prins bine contur și pare că se apropie de finalizare.
În loc ca acum să se conjuge toate eforturile pentru ca lucrările să se termine cât mai repede și să se prindă cât mai mult din sezonul estival pentru a se lansa în anotimpul propice și a se aduce câți mai mulți turiști, asistăm la un veritabil război mediatic PSD – PNL, fiecare parte încercând să își aroge meritele realizării uriașului parc, unicat cel puțin în Moldova.
Da, finanțarea a fost obținută în al doilea mandat al lui Cătălin Flutur, îmi amintesc chiar că Botoșăneanul a scris în exclusivitate faptul că s-a semnat contractul cu Ministerul Dezvoltării.
Da, la început Ovidiu Portariuc s-a opus proiectului și da, a reluat procedurile cu licitația, ceea ce a dus la demararea lucrărilor abia în vara lui 2013.
Da, apoi Ovidiu Portariuc a îmbrățișat proiectul și i-a dat o atenție deosebită, însă n-a putut să-l finalizeze la termen și se pierde o parte importantă din finanțarea europeană.
Cred însă că toate aceste lucruri trebuie abandonate sau, măr rog, recunoscute de ambele părți, și apoi să încerce să își dea mâna fiindcă este un proiect capital pentru Botoșani, un proiect care ne poate aduce câștiguri uriașe financiare și de imagine, dar care, în egală măsură, ne poate băga orașul în faliment.
Pentru ca acest din urmă lucru să nu se întâmple este însă necesar ca toți factorii de decizie locali să își dea mâna fiindcă este unicul proiect de la Botoșani care nu este destinat botoșănenilor. La Botoșani s-a refăcut sistemul de termoficare, s-a refăcut centura, s-au făcut o mulțime de alte lucruri, care însă erau adresate aproape în exclusivitate botoșănenilor.
Parcul Cornișa este însă singurul proiect de anvergură care nu s-a implementat doar pentru botoșăneni, ci și pentru ieșeni, suceveni, nemțeni, basarabeni, ucrainieni și nu numai. Este o șansă extraordinară de a scoate orașul din izolare.
Pentru ca turiștii din țările și județele vecine să vină la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa este însă nevoie de o promovare fără precedent, trebuie intrat pe televiziunile și publicațiile centrale, pe televiziunile și publicațiile locale din județele învecinate fiindcă oamenii de acolo trebuie să afle ce s-a construit la Botoșani.
Doar cu clienți din Botoșani Parcul Cornișa ar fi unul falimentar și pentru a nu se ajunge aici este necesar ca, indiferent cine este primar și cine va ieși primar, cine are majoritatea și cine o va avea, măcar pentru acest proiect capital pentru Botoșani, să se renunțe la meciurile politice și să se dea dovadă de capacitatea ca măcar o singură dată să se gândească totul exclusiv prin prisma binelui Botoșaniului și botoșănenilor.
În caz contrar ratăm o șansă unicat de scoate capul în lume... iar anul care vine pe timpul ăsta, când se vor fi liniștit apele politicii, nu vom mai avea însă apă la Cornișa.
CITEȘTE ȘI: