Ada Macovei, vizită la minister cu profesorii şpăgari de la Economic

 

Inspectorul şcolar general Ada Macovei s-a deplasat în cursul acestei săptămâni la Ministerul Educaţiei pentru a obţine sprijin din partea compartimentului juridic cu privire la modul în care Inspectoratul Şcolar Judeţean va acţiona în cazul cadrelor didactice care au făcut obiectul dosarului cu mita de la Colegiul Economic Octav Onicescu.

Scandalul izbucnit la examenul de bacalaureat din anul 2010 a intrat în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani care, timp de un an şi jumătate au lucrat la definitivarea rechizitoriului pe baza probelor adunate. În total, 69 de cadre didactice au făcut obiectul acestui dosar, pentru unele fiind dispusă neînceperea urmării penale, alţii fiind trimişi în judecată , cea mai mare parte însă fiind sancţionaţi cu amendă administrativă. „Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a trimis Inspectoratului Şcolar rechizitoriul care cuprinde persoanele nominalizate pentru a fi sancţionate disciplinar, faţă de care s-a dispus începerea sau neînceperea urmăririi penale. Este vorba despre o nominalizare a 69 de cadre didactice precum şi trimiterea în judecată a preşedintelui comisiei de bacalaureat de la Colegiul Economic Octav Onicescu pentru luare de mită şi a vicepreşedintelui comitetului de părinţi de la aceeaşi unitate de învăţământ pentru dare de mită”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general.
Potrivit şefei IŞJ, printre profesorii nominalizaţi există cadre didactice care şi-au făcut datoria în comisia şi despre care se scrie foarte clar că nu au săvârşit nici un fel de încălcare a metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat. „Este vorba în primul rând despre vicepreşedintele comisiei, prof. dr. Mihaela Prăjinaru precum şi directorul atunci în funcţie, dl. Ioan Huţanu pentru care este scris că fapta nu există deci s-a dispus neînceperea urmăririi penale”, a mai spus Ada Macovei. În celelalte speţe, la majoritatea dintre cadrele didactice care fac obiectul acestui dosar au fost constatate abateri prin încălcarea metodologiei însă nu prin infracţionalitate care să fie asociată Codului Penal ci doar de dispunere de măsuri administrative care sunt solicitate Inspectoratului Şcolar de către procurori.
Vom aplica măsuri de corecție pentru ca acest bacalaureat să fie ultimul anormal
Categoriile de persoane implicate provin atât din rândul cadrelor didactice din Corpul Profesoral cât şi a celor cu funcţii de conducere precum şi personal didactic auxiliar, astfel încât în cel mai scurt timp ca fi demarată o anchetă a Inspectoratului, la cererea Parchetului. „Va fi numită o comisie care să se ocupe de acest lucru, este un volum foarte mare de muncă, practic se reia o parte din ceea ce Parchetul a reuşit să realizeze într-un an şi jumătate. Vom încerca să aplicăm nişte măsuri de corecţie astfel încât acest bacalaureat să fie ultimul care se desfăşoară în condiţii anormale, deşi eforturile făcute de ISJ de asigurare a transparenţei şi corectitudinii au fost foarte mari”, a mai spus Ada Macovei. Membrii comisiei care vor efectua ancheta administrativă vor fi stabiliţi în cadrul unui consiliu de administraţie.
Gabriela ERDIC