Situaţia incertă în fruntea învăţămîntului botoşănean. Începînd cu data de 1 septembrie atît inspectorul şcolar general, cît şi cel adjunct, precum şi ceilalţi inspectori dar şi o mulţime de directori de şcoli ocupă practic funcţiile fără o bază juridică solidă.
Şi asta pentru că în prima zi a toamnei lor le expiră delegaţiile pe aceste posturi. Inspectoratul Şcolar Judeţean a întocmit o nouă organigramă a instituţiei care trebuie trimisă Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, iar acesta va decide dacă va păstra forma trimisă de IŞJ, îi va aduce modificări sau o va respinge în totalitate. Pînă atunci situaţia este una incertă. În aceste condiţii şefii IŞJ s-au ferit să facă prea multe declaraţii pe această temă. „Schimbările care vor avea loc în acest an sunt mult mai puţine faţă de anul precedent, mergem în continuare pe principiul unui management performant”, a afirmat totuşi Ada Macovei, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de marţi.
Anul de învăţămînt 2009/2010 a fost precedat de un imens scandal generat tocmai de schimbările intervenite în rîndul inspectorilor şcolari şi a directorilor de şcoli. Unii inspectori şi-au pierdut posturile şi au deschis procese, iar o bună parte a şefilor de şscoli au fost demişi în seara unei zile nelucrătoare. Ada Macovei a fost atunci acuzată că s-au înlocuit inspectorii şi directorii care erau membri sau simpatizau cu PSD ori PNL.