Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO

Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.

 

Distanță decisivă la nașterea copilului

 

Fiind familie cu venituri financiare specifice mediului rural, părinții au decis ca nașterea să aibă loc la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava. Decisivă a fost distanța dintre spitalul din Rădăuți și Maternitatea Botoșani.

 

Copilul s-a născut așadar în 16 mai 2020, în jurul orei 17:30, după un travaliu prelungit al mamei. La trei zile distanță, Liliana Andreea a observat un semn pe unul dintre pomeții copilului, dar și faptul că bebelușul plângea necontrolat.

 

S-au externat și pe actele medicale a observat că erau trecute o fractură claviculară pe partea stângă, o ecoriație la nivel facial și leziuni la nivelul capului.

 

 

Bebelușul cu fractură la externare

 

Tatăl s-a decis să depună plângere la Secția Poliției Municipale din Rădăuți și a apelat și la serviciile unui avocat pentru a afla ce s-a întâmplat cu fiul lui. Iar bănuielile sale, justificate și de actele medicale, ar indica faptul că pe Secția Neonatologie a spitalului din Rădăuți, copilul ar fi fost scăpat în cap de medicul de gardă.

 

Nimeni altul decât șeful Secției.

 

Odată luată legătura cu avocatul și în baza actelor medicale a fost sesizat în data de 28 mai 2020 și Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți pentru cercetarea faptelor sub forma a două infracțiuni prevăzute de Codul Penal, respectiv vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu.

 

 

„Este nevoie de niște investigații pentru a se afla adevărul, până la urma urmei cine a fost de vină. Și la Medicina Legală la Botoșani, aceleași probleme cu mușamalizările lor de acte, cu șapte zile de spitalizare… Copilulului i-au rupt clavicula. De prins se prinde ea la loc, dar rămâne cu urmări pe viață. Acum este binișor, un 70% la modul general”,

Lulciuc Gheorghe Ionuț, tatăl copilului.

 

„Nici urmă de compasiune”

 

Avocatul Eduard Luca a preluat acest caz și a întreprins demersurile necesare aflării adevărului în cazul bebelușului Ionuț Andrei, traumatizat imediat după naștere și care poate rămâne cu sechele pe viață.

 

 „Am rămas impresionat de acest caz, pentru că acest medic nu a dovedit nici cea mai mică urmă de compasiune față de copil, ulterior acestei fapte”,

Eduard Luca, avocat din Baroul Botoșani

 

 

În loc să beneficieze de tratament la înalta calitate, a fost lovit tocmai de cea care ar fi trebuit să aibă grijă de sănătatea lui, a continuat apărătorul familiei Lulciuc.

 

„Copilașul a fost lovit în zona capului și în zona omoplatului stâng. Au rezultat leziuni traumatice la nivelul creșterii capului, o echimoză facială, adică o vânătaie produsă tot în urma unei acțiuni mecanice. Dar cea mai gravă leziune pe care acest nou născut a suferit-o, este vorba despre o fractură la nivelul omoplatului stâng. Mai exact, vorbesc despre zona claviculară, cu anumite modificări la nivelul structurii osoase”,

Eduard Luca, avocatul familiei.

 

Cum de la Poliția Rădăuți, tatăl nou-născutului nu a observat o celeritate în derularea cercetărilor, în plus față de îngrijorarea privitoare la starea de sănătate a copilului s-a adăugat și stresul anchetei.

 

Cu sprijinul avocatului, bebelușul a fost dus spre examinare medico-legală și la Serviciul Județean de Medicină Legală (SJML) Botoșani.

 

Aici, noi piedici

 

„Și clientul meu s-a declarat nemulțumit de felul în care decurge ancheta, într-un mod total anevoios și cu mici influențe de la nivelul corpului medical. Acest copilaș a fost examinat imediat după comiterea acestor două infracțiuni, la data de 20 mai, de către SJML Botoșani”,

Eduard Luca, avocatul familiei.

 

Legistul care a procedat la examinarea bebelușului ar fi trebuit să elibereze certificatul medico-legal în termenul legal de șapte zile, însă actul medical a ajuns la familie abia după trei săptămâni. Iar în certificat erau specificate mai puține zile de îngrijiri medicale și observații mai degrabă teoretice și generale cu privire la ce i s-ar fi putut întâmpla copilului ca să aibă asemenea leziuni.

 

„Din moment ce copilul a suferit leziuni la nivelul capului, sau a vertexului cum spun medicii, tind să cred că a fost scăpat în zona capului având în vedere și faptul că logic vorbind și fizic, la o cădere, partea cea mai grea a corpului este capul și zona trunchiului. Asta a fost o gravă neglijență din partea medicului”,

Eduard Luca, avocatul familiei

 

„Este posibil că mâine să cadă și un asteroid, dar nu se știe”

 

Trecuseră în jur de trei săptămâni iar certificatul, necesar și la derularea anchetei penale, întârzia.

 

Avocatul a sesizat că medicul legist refuza să elibereze certificatul medical legal întrucât exista o neconcordanță între concluziile de specialitate formulate de către el și concluziile sau punctul de vedere al șefului Serviciului de Medicină Legală Botoșani.

 

Concluziile medicului legist care a examinat băiețelul ar fi fost formulate mult prea general și creau anumite dubii, în sensul în care nu stabilea exact modalitatea de producere a leziunilor și nici contextul în care ele puteau fi generate, ceea ce afectează în mod grav bunul mers al anchetei.

 

Drept urmare, familia prin avocat a făcut o sesizare și în privința acestui medic de la SJML Botoșani.

 

 

 

Într-un final, s-a parcurs și această etapă de eliberare a acestui act medical, prin care medicul legist se exprimă că leziunile au fost cauzate de mamă, de fapt, în momentul nașterii.

 

 „…În momentul nașterii, din cauza contracțiilor uterine a intervenit o fractură la nivelul claviculei. I-am spus: «dl medic, vă rog să mă iertați, îmi depășește gândirea mea. Poate nu sunt destul de pregătit, dar eu nu știu, au mai existat asemenea nașteri să se rupă spatele copilului în momentul nașterii?» Și a început să-mi explice de la nivel teoretic, că este posibil orice. I-am spus că este posibil că mâine să cadă și un asteroid, dar nu se știe. Până la urmă trebuie să mergem pe o certitudine”,

Eduard Luca, avocatul familiei

 

 

 

Medic: Se mai întâmplă…

 

În completare, avocatul arată că eventualele traumatisme cauzate de contracții puternice nu ar fi ieșit la iveală abia după trei zile de la naștere, ci imediat. Mai ales că, actele de la neonatologie nu au indicat contracții atipice, puternice la momentul nașterii.

 

„Un alt aspect care m-a siderat, m-a lăsat fără cuvinte, a fost faptul că la SJML, în momentul în care s-a prezentat a doua oară tatăl copilului, medicul legist a făcut o afirmație mai puțin deontologică sau mai puțin profesională. A spus că astfel de cazuri se mai întâmplă și nu este o nenorocire și nu există o culpă atât de gravă încât să atragă aplicarea unor sancțiuni”,

Eduard Luca, avocatul familiei

 

În certificat pentru bebeluș sunt prevăzute 13 – 15 zile de îngrijiri medicale, însă și acest interval de timp pentru vindecare este considerat de familie prea redus, în condițiile în care băiețelul încă pare să resimtă dureri în partea claviculară stângă.

 

Certificatul, contestat

 

Certificato-medico legal va fi contestat în procedura judiciară în cadrul fazei de urmărire penale, urmând a se propune efectuarea unei expertize în cadrul SJML, pentru ca medicii să se propunțe cu privire la numărul real al zilelor de îngrijiri medicale. Despre care familia consideră că ar trebui să fie considerabil peste cel specificat în cel actual.

 

„Vom solicita totodată ca pe baza expertizei să se stabilească cu exactitate modalitatea prin care s-au produs aceste leziuni având în vedere că până în a treia zi de viață a copilașului nu au fost evidențiate aceste leziuni traumatice”

Eduard Luca, avocatul familiei.

 

De asemenea, avocatul a sesizat și Ministerul Sănătății asupra presupusei culpe medicale de la Spitalul Rădăuți, plângerea fiind redirecționată către Colegiul Medicilor din județul vecin.

 

La Spitalul Municipal Rădăuți au mai fost astfel de cazuri, o femeie și bebelușul ei au murit pe aceeași secție de neonatologie, conform portalului de știri protv.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store