Acuzat de mare evaziune: Medicul botoșănean, fost director, care a dosit 200.000 de lei

Dosarul a trecut de Camera preliminară, primul termen pentru judecata pe fond fiind stabilit pentru data de 15 septembrie.

 

Medicul botoșănean Gabriel Oprișanu este judecat pentru evaziune fiscală. 

 

Firma lui Gabriel Oprișanu a declarat la Fisc, în fals, că a cumpărat 70.000 de litri de combustibil

 

Medicul Gabriel Oprișanu a fost trimis în judecată de procurorii din Botoșani, fiind acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul stabilit de finanțiști fiind de peste 200.000 de lei. 

 

 

Primul prejudiciu: 130.000 de lei

 

Conform rechizitoriului datat 25 iunie 2021, Oprișanu, în prezent medic oftalmolog la Spitalul Judeţean Mavromati din Botoșani, este acuzat că, în calitate de administrator de fapt al SC C.O. CO SRL, a încălcat legea penală. Astfel, în perioada octombrie 2013 - decembrie 2014, Oprișanu a dispus înregistrarea în evidența contabilă a firmei de bonuri fiscale reprezentând achiziția unei cantități de 69.169,90 litri combustibil, în valoare totală de 324.405,42 lei. Procurorii susțin că acestea au fost ”achiziții nereale, cu intenția de a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând un prejudiciu în sumă de 129.762,17 lei, din care impozit pe profit în valoare de 51.904,87 lei și taxă pe valoare adăugată în sumă de 77.857,30 lei.”

 

 

 

 

Al doilea: 71.000 de lei

 

De asemenea, Oprișanu mai este acuzat și de faptul că, în aprilie 2014, „a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă, respectiv în contul contabil 6583 - cheltuieli cu cedarea mijloacelor fixe în contrapartida contului contabil 231 - imobilizări corporale în curs a sumei de 445.423,22 lei, fără a avea la bază operaţiuni reale.” Pentru această sumă nu există mențiuni referitoare la tipul de cheltuială şi nu sunt anexate facturi fiscale, bonuri fiscale, bonuri de consum, situații de lucrări care să justifice realitatea acestor cheltuieli, respectiv a investițiilor efectuate.

 

În aceste condiții, s-a majorat, în mod fals, valoarea cheltuielilor înregistrate şi, implicit, s-a produs diminuarea venitului impozabil, cauzându-se bugetului consolidat al Statului un prejudiciu în sumă de 71.267,72 lei reprezentând impozit pe profit.

 

În acest dosar, anchetatorii l-au mai avut în vizor pe Oprișanu și pentru infracțiunea de evidențiere, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, dar, în final, această cauză a fost clasată.

 

De asemenea, a mai fost clasată cercetarea față de suspecta C.C.C., angajată a lui Oprișanu, precum și o sesizare a ANAF pentru omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

 

 

Apărare: „Nu sunt prezentate suficient de clar faptele”

 

În procedura de Cameră preliminară, Gabriel Oprișanu a solicitat judecătorului să se constate neregularitatea actului de sesizare a instanței în ceea ce priveşte faptele pentru care este trimis în judecată. El a explicat că în rechizitoriu nu sunt prezentate suficient de clar faptele reținute în sarcina sa și că anumite aspecte prezentate sunt contradictorii.

 

Material integral pe reporteris.ro...

 

(Foto: Wall-Street.ro)