Chiar dacă este zi de lucru și cei mai mulți dintre botoșăneni merg la serviciu, la Biserica de pe Pietonalul Unirii închinată Sfintei Parascheva sute de oameni au poposit încă de la primele ore ale dimineții.
Botoșănenii au flori în mâini și se închină cu evlavie, cinstind-o astfel pe Ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Cuvioasă Parascheva.
În jurul bisericii sunt numeroși credincioși care s-au așezat la rând răbdători, în timp ce ascultă Sfânta Liturghie.
Binefacerile pe care oamenii le simt în urma rugăciunilor către Sfânta Parascheva îi determină să revină în fiecare an spre a aduce mulțumiri, dar și spre a se închina.
În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu.
Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit pe pământ în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învățătură în limba română despre viața sfintei o găsim în „Cartea românească de învățătură” a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.
Mărturie despre cinstirea adusă de strămoșii noștri Sfintei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul „Cuvioasa Parascheva” nu numai în Moldova, dar și în Transilvania și în Țara Românească.
La Botoșani, Biserica închinată Sfintei Parascheva se află pe Pietonalul Unirii, aproape de centrul municipiului.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: