"Actorul", şef de partid din Botoşani, îşi caută turnătorii de la Securitate la Bucureşti - DOCUMENT

 

La mai bine de 22 de ani de la revoluţie unii botoşăneni încă nu au renunţat la ideea de a afla care au fost colegii, prietenii sau poate chiar rudele care în timpul regimului comunist i-au turnat la Securitate. Unii au aflat aproape întâmplător că au avut dosar făcut de fostul organ de opresiune al statului, lucru care le-a stârnit curiozitatea. Este şi cazul actualului lider al organizaţiei municipale a PNL.

Gheorghe Iavorenciuc a aflat abia în luna decembrie a anului precedent că a avut dosar la Securitate. Şi asta nu în urma unui cereri pe care ar fi formulat-o în această privinţă. De fapt, în 2008 el a candidat pentru Camera Deputaţilor, iar Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a fost obligat să verifice toţi oamenii politici din ţară care s-au înscris în cursa pentru un loc în Parlament. CNSAS a efectuat cercetări, însă a trimis răspunsul Autorităţii Electorale Permnente, iar lui Iavorenciuc i s-a comunicat abia în urmă cu trei luni că a fost turnat la Securitate, el aflându-se în atenţia organul comunist de represiune cu numele conspirativ „Actorul”. Răspunsul primit de la CNSAS la incitat pe preşedintele PNL Botoşani, care nu s-a mulţumit doar să ştie că a fost pârât la Securitate. „Vreau să văd şi eu care sunt cei care au scris despre mine”, ne-a declarat Gheorghe Iavorenciuc.
CNSAS îl asigură că îi arată dosarul
Astfel, el a trimis la CNSAS o adresă prin care solicită să i se permită să îşi vadă dosarul. „Vă aducem la cunoştinţă că solicitarea dvs. de acces la propriul dosar a fost înregistrată (...). Ca urmare, au fost demarate procedurile prevăzute de cadrul legal în vigoare. Vă asigurăm că în momentul finalizării acestor demersuri legate de soluţionarea cererii depuse veţi fi informat în scris asupra rezultatului”, se arată în adresa pe care i-a trimis-o Carmen Biber, director CNSAS. Iavorenciuc crede că a fost pârât în perioada în care era impresar la Teatrul Vasilache, având şi o persoană pe care o bănuieşte de trimiterea unor note informative. De obicei însă Securitatea apela la mai multe persoane atunci când urmărea pe cineva, nelimitându-se la un singur informator.


CITEŞTE ŞI:
 EXCLUSIV : „Actorul” - încă un preşedinte de partid parlamentar cu dosar la Securitate
 “Marinescu” – dosarul de la Securitate al unui primar PDL recrutat dintre băncile şcolii