Actor botoșănean într-un spectacol-eveniment: Aveam 20 de ani și m-am trezit într-un TAB, dacă mi s-ar fi ordonat să trag aș fi dezertat - FOTO

În 1989, actorul născut în Botoșani era soldat în Armată, la București. În spectacol publicul va vedea confesiunea celui care, ”teoretic”, era împotriva revoluţionarilor.

 

Teatrul Naţional ''I.L.Caragiale'' din Bucureşti anunţă prima premieră în plină perioadă de pandemie - ''Jurnal de România. 1989'' -, spectacol conceput şi regizat de Carmen Lidia Vidu, avându-i ca protagonişti pe actorii Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Ţilea şi botoșăneanul Daniel Badale.

 

"Într-o perioadă extrem de dificilă prin care trece lumea artistică, Teatrul Naţional 'I.L.Caragiale' din Bucureşti anunţă prima premieră în plină perioadă de pandemie: 'Jurnal de România. 1989'. Spectacolul este conceput şi regizat de Carmen Lidia Vidu", anunță instituția teatrală.

 

La 30 de ani de la Revoluţie, patru actori ai Naţionalului - Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Ţilea şi Daniel Badale - povestesc experienţele personale din perioada respectivă, felul în care au trăit acele evenimente sângeroase şi modul în care li s-a schimbat sau nu viaţa de atunci.

 

"Carmen Lidia Vidu, regizoarea care a dus teatrul românesc în zona documentarului multimedia, a ales patru dintre cei mai cunoscuţi actori români pentru a le scoate la lumină poveştile: Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Ţilea şi Daniel Badale îşi joacă propriile roluri. Despre Ion Caramitru se cunosc amănunte ale felului în care a participat activ la Revoluţie, rămânând legendară expresia televizată în direct - 'Fraţilor, am învins!' În 1989, Daniel Badale era soldat în Armată şi este interesantă confesiunea celui care, 'teoretic', era împotriva revoluţionarilor. Florentina Ţilea a fost recitatoarea lui Nicolae Ceauşescu în vizitele lui oficiale la Iaşi, iar Oana Pellea a fost luată drept soţia teroristului Vlase atunci când s-a prezentat la Televiziunea Română pentru a o apăra în urma 'Apelului pentru artişti' ", se menţionează în comunicatul TNB.

 

 

Daniel Badale: ”E un capitol care face parte din viața mea”

 

În spectacol, actorul Daniel Badale, născut la Botoșani, în prezent activând la Teatrul Național București, are chiar un pasaj în care vorbește despre experiența personală.

 

 

”Aveam 20 de ani și m-am trezit într-un TAB. Făcusem trageri, știam să folosesc o armă, dar în contextul acela nu mi-aș fi dorit să o folosesc. Dacă mi s-ar fi ordonat să trag aș fi lăsat arma și aș fi mers în mulțime, aș fi dezertat. Chiar dacă am fost într-un punct fierbinte al Revoluției, mulțumesc lui Dumnezeu că nu am ajuns la Televiziune în 22 decembrie, acolo au murit mulți oameni. E un capitol care face parte din viața mea, mi-l asum, dar nu mă gândesc cu bucurie la acele vremuri. În acest spectacol este un pasaj în care vorbesc strict ce am făcut la Revoluția Română”,

Daniel Badale, actor

 

Odată cu acest spectacol, Teatrul Naţional mai înregistrează o premieră şi, totodată, un record în istoria teatrului românesc, cu cea mai mare proiecţie video, pe un perete uriaş, de 33 de metri lungime şi 21 de metri înălţime.

 

"Teatrul riscă să devină irelevant pentru comunitate. (...) Pericolul vanităţii ne pândeşte şi ne duce la izolare. Nu mai ascultăm decât părerile care le confirmă pe ale noastre. 'Jurnal de România. 1989' este felul meu de a spune că 'tu faci istoria, atitudinea ta contează' ", declară Carmen Lidia Vidu.

 

Următoarele reprezentaţii vor avea loc la Teatrul Național din București în zilele de 6, 7, 8 şi 9 august, cu începere de la ora 21,30.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store