Activități antiviolență cu elevi și profesori organizate la un liceu din Botoșani

Miercuri, 17 aprilie 2024, a avut loc întâlnirea comună din cadrul proiectului județean  „Fii inteligent, nu fi violent !”, aflat la cea de-a cincea ediție. 

 

Peste 100 de elevi prezenți

 

La întâlnire au fost prezenți 120 elevi și 15 profesori, reprezentanți ai următoarelor școli partenere: Școala Gimnazială Nr. 13 Botoșani, Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani, Școala Gimnazială „Mihai Constantineanu” Dorobanți, Școala Gimnazială Nr.1 Dimăcheni, Școala Gimnazială Nr.1 Săveni, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni și Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sfantul Ioan Iacob” Dorohoi.

 

Profesorul coordonator al activității a inițiat un exercițiu introductiv - ,,Suntem la meteo”  - elevii având sarcina de a exprima emoția grupului, făcând referire la fenomenele meteo. Concluzia la care s-a ajuns a fost aceea că, pentru a nu ajunge să trăim fenomene meteo neplăcute, extreme, e necesar să învățăm să ne menținem starea de bine.

 

Specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani -   Compartimentul de analiză şi prevenirea criminalităţii - au prezentat informații despre consecințele comportamentului violent și măsurile legale aplicate în astfel de cazuri, în scopul conștientizării și prevenirii fenomenului la nivelul unităților școlare. 

 

A urmat o activitate de consiliere numită „Cămașa unui om fericit”. Elevii au lucrat pe grupe și au ajuns la concluzia că fericirea stă în lucrurile mărunte pe care le trăim și care ne înconjoară și că  nu avem nevoie de foarte multe lucruri pentru a fi fericiți.

 

Exemple de bune practici

 

În continuare, elevi ai școlilor partenere au prezentat exemple de bune practici, propuse ca soluții alternative la violență:

 

  • corul „George Holca” de la  Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, coordonat de  profesor Marcu Jenita Daniela, a deschis spectacolul, impresionând în mod deosebit publicul;
  • moment muzical susținut de elevi ai Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Botoșani; 
  • liceenii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sfantul Ioan Iacob”  Dorohoi au prezentat ce înseamnă fericirea din perspectivă religioasă; 
  • corul „Haris”, dirijat de profesor Răzvan Sarafim, a interpretat cântece religioase despre fericire;
  • sceneta „Tribunalul minorilor. Școala fără violență” - scenetă cu tematică antiviolență reprezentate de elevii Liceului Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani;
  • sceneta „Bullyingul” susținută de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Săveni;
  • sceneta „Păcală” susținută de copiii de la Școala Gimnazială Nr.1 Dimăcheni 
  • două momente artistice susținute de elevii Liceului  Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni.

 

Expoziția din bibliotecă

 

La finalul activității, participanți au vizitat expoziția de desene/afișe cu titlul „Ia atitudine!” din biblioteca Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani, gazda întălnirii de astăzi.

 

Activitatea a fost moderată de profesor consilier Carmen Voinea de la Școala Gimnazială Nr. 13 Botoșani.