ACHITĂRI pe linie: Preot și dascăl din Botoșani, dar și vameși și polițiști de frontieră într-un megadosar instrumentat de DNA

Un megadosar instrumentat şi trimis în judecată acum mai bine de opt ani de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a lăsat cu achitări aproape în totalitate.

 

Dintre cele 35 de persoane trimise în judecată, doar una singură a primit o condamnare de 2 ani cu suspendare sub supraveghere. Dar și în acest caz, avocații vor face o contestație în anulare, și asta pentru că faptele pentru care s-a pronunțat soluția s-au prescris.

 

Pentru un alt inculpat din dosar, comisarul-şef Nelu Fediuc, fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, procesul a încetat deoarece a survenit decesul, dar probabil și în cazul său soluția ar fi fost de achitare.

 

O parte din cei trimiși în judecată au fost achitați pentru că faptele nu există. Soluția dictată marți de Curtea de Apel Suceava este una definitivă.

 

 

 Ce spunea rechizitoriul de trimitere în judecată

 

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, „reţeaua” a fost pusă pe picioare de D.H., preot în localitatea botoşăneană Cândeşti. Din grupare ar mai fi făcut parte D.D.S., dascăl la parohia din Cândeşti, fiul preotului, precum și P.C.C. Introducerea ilegală în ţară a circa 300.000 de pachete de ţigări ar fi fost posibilă cu sprijinul nemijlocit al comisarului-şef Nelu Fediuc, care la acea vreme deţinea funcţia de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, scrie Monitorul de Suceava.

 

Gruparea ar fi acţionat în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, iar prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la 1.581.302 lei.

 

 

 Acuzaţii extrem de grave

 

Potrivit procurorilor DNA Suceava, la iniţiativa preotului din Cândești, în luna ianuarie 2009, comisarul-şef Nelu Fediuc devine cumătru cu dascălul, după ce i-a botezat acestuia din urmă unul dintre copii.

 

„Astfel, grupul infracţional a ajuns să fie cunoscut de lucrătorii poliţiei de frontieră, dar şi de lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal Siret, ca fiind ”oamenii lui Fediuc”, au precizat procurorii anticorupţie.

 

De-a lungul timpului, atât preotul, cât şi comisarul Fediuc au reuşit să se impună ca lideri ai grupării. Astfel, preotul s-a lăudat că are relaţii în rândul unor persoane cu influenţă din mediul politic şi din conducerea fostului Inspectorat Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani, în timp ce Nelu Fediuc se prevala de legătura de prietenie şi relaţiile în rândul conducerii Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, a Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, dar şi pe lângă şefii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

 

În perioada august 2008 – februarie 2009, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul comisarului-şef Nelu Fediuc şi al celorlalţi poliţişti de frontieră şi vameşi, cantitatea de 286.240 de pachete de ţigări de provenienţă Ucraina, sens în care au efectuat 35 de transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

 

 

Preotul şi dascălul, din biserică în boxa acuzaţilor

 

Alături de cei 30 de funcţionari ai statului, 16 vameşi şi 14 poliţişti de frontieră, în judecată au mai fost trimise alte cinci persoane. Este vorba de preotul din Cândeşti, acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, varianta iniţierii sau constituirii, dar şi de 21 de infracţiuni de dare de mită.

 

Lângă preot, pus sub învinuire a fost şi dascălul de la biserică, acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup (în varianta constituirii); cumpărarea de influenţă şi 2 infracţiuni de dare de mită. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată fiul preotului din Cândeşti, alături de o altă persoană, ambii acuzaţi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup. Ultima persoană care apare pe lista celor 35 de inculpaţi trimişi în judecată este C. G., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.