În ciuda faptului că mulți dintre oameni resimt lipsa banilor, există și locuri de muncă la care angajații sunt foarte bine plătiți, dar există o lipsă constantă de personal.
Jobul care oferă un salariu uriaș, dar pe care nimeni nu îl vrea. Circa 30% din populația României desfășoară activități în schimbul salariului minim, în valoare de doar 400 de euro, echivalentul a 2.000 de lei. De altfel, România este o țară situată pe locul doi în ceea ce privește sărăcia în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, la noi în țară există și oportunități de angajare foarte bine remunerate, însă fie acestea nu sunt cunoscute de către români, fie majoritatea persoanelor nu manifestă un interes deosebit pentru ele, scrie România TV.
Cifrele furnizate de Eurostat demonstrează fără a lăsa loc de îndoială că România ocupă poziția de cea mai săracă țară membră a Uniunii Europene. Conform datelor statistice, o proporție de o treime din populație se confruntă cu sărăcia sau cu amenințarea acesteia. Mai concret, conform aceleiași surse, în anul 2022, 34% dintre cetățenii români se aflau în situația expunerii la riscul de sărăcie și excluziune socială, însă inflația și dificultățile economice din 2023 ar putea determina o creștere a acestui procent.
Chiar și așa, există și poziții de muncă foarte bine plătite, care sunt evitate de către români. Un exemplu elocvent îl reprezintă fermierii, care se plâng de cât de greu găsesc tractoriști, în ciuda oferirii unui contract de muncă și a unui salariu care poate ajunge până la 10.000 de lei. Această sumă depășește cu mult ceea ce un profesor, de exemplu, poate doar visa să obțină.
„Știu că sunt atâția și atâția săraci, că suntem cea mai săracă țară din Europa, dar eu sunt gata să plătesc echivalentul a două mii de euro unui tractorist și nu îl găsesc pur și simplu. Am auzit de români care muncesc pe brânci afară pentru 1.000 și ceva de euro, dar uite că nu găsesc unul dispus să muncească pe tractor și să îl plătesc aproape dublu, fără să mai fie nevoit să stea printre străini și să plătească chirie. Pentru că nu văd soluție, voi învăța să îmi conduc singur tractorul, chiar dacă asta înseamnă că voi neglija alte treburi pe care le făceam aici”,
susține Vladimir.
Dacă în România salariul unui tractorist ajunge la 10.000 de lei și chiar mai mult, în străinătate, în țări ca Franța și Germania este practic dublu. Din acest motiv mulți tractoriști au plecat din țară și nici nu se gândesc să mai revină curând.
(Sursa foto - Hotnews)