POVESTEA actorilor care parodiază politicienii, în vremea Covid-ului, la Botoșani: Trei băieți AlanDaLa și peripețiile lor din pandemie sau alegeri - FOTO&VIDEO

Ei sunt Cosmin, Andrei și Pavel. Cei trei actori din Botoșani care s-au gândit că pandemia trece mai ușor cu parodia. S-au întâlnit în trupa de teatru a liceului, au mers toți la aceeași facultate, sunt și colegi la Teatru. Iar de o vreme prietenia lor a devenit... AlanDaLa.

 

Cosmin Tănasă a știut să joace și să răsucească mereu cuvintele, încă de când, licean fiind, mai strecura prin buzunarele fetelor poezioare de îndrăgostit. Cu timpul a renunțat să irosească talentul pe tic-tac-uri adolescentine și, pe măsură se scria, versurile începeau să capete ritm, stare, muzică. De la hip-hop la rap, până când au devenit materie primă pentru parodiile colegilor. Vorbăreț și totuși introvertit exact cât e nevoie pentru a-și ispiti publicul, Cosmin se dezvăluie când nu te aștepți printr-o atitudine francă, deschisă, asumată.

 

Compozitorul trupei, Andrei Iurescu, este un nonconformist, dar înfrânată în limitele unei cumințenii care cucerește. Colindă târgul cu un ATV din care coboară învăluit într-un aer de street show în cel mai pur stil moldovenesc. Visează să cânte, să adune o trupă, să ajungă într-o zi într-un studio profesionist. Până atunci, însă, șlefuiește actoricește parodia și îi face pe oameni să râdă. Asta, desigur, atunci când nu se află alături de colegii săi, pe scenă, pentru a da viață personajelor din povești.

 

Pavel Petrași pare să fie liniuța dintre Cosmin și Andrei, cratima care uneori desparte, alteori unește. Pavel introduce intriga, scormonește ideea, trecând ca și colegii săi de la ”Pupăza din tei” la personajele din AlanDaLa. Mai bine spus, dacă Pavel nu s-ar fi aflat în grup, el ar fi trebuit inventat. Și dacă tot exista deja, de bună seamă că a ajuns în locul potrivit.

 

 

Parodie pentru bucurie… și ceva în plus

 

Și cum poți să ajungi mai repede la inimile oamenilor decât bucurându-i? Adică parodiind caractere, situații, fapte, istorii de tot soiul?

 

În limba greacă, parodia înseamnă cântec distorsionat sau contrafăcut. O putem găsi într-o producție literară, dar și muzicală sau teatrală, preluând motive, situații ușor recognoscibile cărora le conferă o notă comică. Desigur, nu lipsesc ironia, comicul de situații, mergând până la a deforma în mod voit elementele originale pentru a se obține astfel un efect satiric.

 

Iar asta le iese celor trei băieți care, se pare, au găsit nu doar ingredientele necesare, dar știu să le și dozeze profesionist astfel încât produsul final să devină unul de calitate.

 

 

Alandala, ca în viață!

 

Își zic Alandala. Scris AlanDaLa. De două ori pe dos. Ce se află în spatele majusculelor din text? Nu e niciun secret, spun cei trei băieți.

 

”Am vrut să nu fie clasicul alandala. De la el am plecat, desigur, dar am vrut să fim un pic diferiți. Numele tot așa a venit, am vrut mai întâi să ne facem o piesă de prezentare. Eram doar eu cu Andrei, apoi l-am racolat și pe colegul Pavel. La refren aveam o poveste cam alandala, așa cum e și în viață. Și am zis să fie acesta și numele: AlanDaLa”,

Cosmin Tănasă, actor - AlanDaLa

 

(Cosmin Tănasă, actor)

 

De fapt, se grăbește Andrei Iurescu să completeze, punctul de plecare a fost un proiect muzical care se baza pe talentul său de a compune muzică și pe plăcerea lui Cosmin de a scrie versuri. La început realizau piese personalizate pentru colegi, prieteni, cărora nu știau ce cadou să le ofere de ziua lor.

 

”Cosmin scrie versuri foarte bine, eu fac compoziții, deci făceam piese personalizate. Apoi am dezvoltat și, mai ales în pandemie, am considerat că e un moment oportun să mai stârnim și noi un zâmbet”,

Andrei Iurescu, actor AlanDaLa

 

(Andrei Iurescu, actor)

 

Pentru că, așa cum se întâmplă mai mereu, a fost de ajuns o idee… altfel. Iar de la idee la primul clip nu a mai fost decât un pas.

 

S-au potrivit la glume imediat după alegerile locale din 27 septembrie 2020, când o înregistrare apărută în spațiul public, în care apărea unul dintre candidați, i-a inspirat. Apoi au venit și altele.

 

De fapt, ideile vin de la toți trei. Se întâlnesc, discută, se nasc apoi alte și alte povești. Cea mai bună idee rămâne, se dezvoltă și devine un clip. De obicei sunt spontani și treaba merge unsă. Dar fiind ocupați și cu teatrul, timpul este un factor foarte important. De aceea, cei trei recunosc faptul că până acum au lucrat și un pic sub presiune.

 

”De exemplu, ei acum sunt liberi, dar eu voi fi la repetiții toată săptămâna. Pe la amiază mai apucăm să ne întâlnim, apoi printre repetiții. Ei merg acasă, scriu textele, eu merg acum la teatru”,

Pavel Petrași, actor AlanDaLa

 

(Pavel Petrași, actor)

 

Chiar dacă timpul îi îngrămădește nemilos, chiar dacă programul nu se nimerește întotdeauna cu fiecare, nu fac rabat de la umor. Pentru câteva minute filmează și 2-3 zile, pentru o idee schimbă cadrul de zeci de ori. În centrul orașului sau pe străzi mărginașe, pe ulițele satelor sau în propriile case, AlanDala ne aduce înainte o realitate care, dincolo de comic și de amuzament, uneori doare, alteori naște întrebări.

 

Un clip, de pildă, înșiruie vorbe românești prezentate într-un fel inedit: expresiile sunt readuse la înțelesul lor… cuvânt cu cuvânt.

 

”Fiecare expresie își merită atenția ei. Peste tot auzim expresii de genul celor folosite, așa că am zis să le luăm mot a mot. Ne-a venit ideea după ce am distribuit un clip, iar colegul meu a scris la descriere:  dacă v-am smuls un zâmbet… Și atunci mi-a picat fisa să facem un clip așa, cu vorbe mot a mot,

Cosmin Tănasă,  actor AlanDaLa

 

 

Reacții, încurajări, puneri la colț?

 

Nu au stabilit un target prețios, pentru a nu se prăbuși pe altarul așteptărilor. Drumul trebuie făurit pas cu pas, conștienți că succesul se construiește, nu se primește în dar.

 

”Impactul nu este deocamdată foarte mare, prietenii și apropiații noștri spun să mergem mai departe, să nu renunțăm, mai ales că în această perioadă prind foarte bine astfel de povești. Suntem la început, nici nu ne așteptam la cifre colosale. Noi ne bucurăm că de la o săptămâna la alta evoluăm. Da, până pe 4 ianuarie ne-am propus 700 de abonați pe YouTube, apoi ne gândim ce facem mai departe. Poate pentru unii e puțin, dar noi ne-am propus un target mai realist.  De la primul clip am sperat mai mult, e adevărat, a fost cel cu parodia politică”,

Andrei Iurescu, actor AlanDaLa

 

Nu, nu au făcut un scop din a urmări subiectele politice, se grăbesc să lămurească treaba cu clipul. A fost doar o oportunitate și atât. Pe care, este adevărat, unii au folosit-o pentru a-i pune la colț. Fără motiv, spun cei trei actori.

 

”Noi am creat un personaj acolo, a nu se înțelege că avem vreo afinitate politică. Noi pur și simplu am găsit acolo o oportunitate de a parodia. Ni s-a spus apoi că suntem cu unii sau cu alții. Am spus că, atunci când vom găsi și în altă parte o situație, o vom parodia. Pur și simplu am prins un politician făcând un pas greșit. Nici nu am vrut să jignim, ci să reproducem într-un mod și mai comic situația care exista deja”,

 Andrei Iurescu, actor AlanDaLa

 

Clipurile lor nu urmăresc vendete politice, sociale sau de orice alt soi. Chiar dacă situațiile sunt comune, personajele și locurile se identifică doar prin caracter, atitudine, comic de situații.

 

”Nu folosim nume în clipurile noastre, nu dăm nume reale de comune, am apelat de pildă la denumiri precum Spurcățeni, Blagosloveni. Am ocolit numele reale tocmai pentru a nu crede cineva că avem ceva cu oamenii din vreo comună”,

Cosmin Tănasă, actor AlanDaLa

 

 

”O perioadă foarte grea pentru noi la teatru”

 

Teatrul românesc străbate timpuri vitrege, artiștii fiind dintre cei mai afectați de pandemia care ne-a schimbat tuturor viețile. De aceea AlanDaLa vrea să fie (și) o altă modalitate de a avea… public.

 

”Spectacolele fiind suspendate în această perioadă de pandemie, facem asta în primul rând pentru noi, și poate se bucură și publicul. Dar cel mai mult pentru noi”,

Andrei Iurescu, actor AlanDaLa

 

 

Dar este și o formă de libertate, o libertate provocatoare, e adevărat. Aceea de a crea, de a inova și, mai ales, de a-și păstra bucuria jocului în afara scenei.

 

”La teatru avem regizor, care ne duce pe o direcție propusă de el. Aici,în schimb, suntem doar noi trei și ideile noastre”,

Cosmin Tănasă, actor AlanDaLa

 

Apelează și la foști colegi de facultate, la prieteni, cu care colaborează pentru a împrospăta imaginea. Și pentru că nu se mai joacă la scenă, în această perioadă fiind programate doar repetițiile, pofta de a juca se consumă AlanDala. Dar așteaptă să se risipească norii și să revină cu toții în fața publicului.

 

”E o perioadă foarte grea pentru noi, la teatru. Avem maximum 30 la sută din capacitatea sălii, asta înainte de a se interzice cu totul spectacolele. Prima dată a fost 50 și a fost ciudat să vezi sala astfel. Nu ne mai bucuram la 160, ne bucuram la 40 de spectatori”,

Cosmin Tănasă, actor AlanDaLa

 

La spectacolele pe care au apucat să le joace, până și copiii erau mai cuminți. Altădată săreau în picioare, se bucurau, strigau, erau invitați pe scenă. Acum, spun actorii, copiii sunt activi, dar doar de pe scaunul lor.

 

 

 

Tot la Teatru?!

 

Cu toate acestea, dragostea de teatru nu a dispărut nicio clipă. Dacă astăzi, în acest context pandemic, ar fi încă elevi în clasa a XII-a și ar trebui să se gândească la viitor, alegerea lor ar fi fost aceeași: admitere la Teatru!

 

”Va trece pandemia asta.  Pentru mine teatrul, și cred că e valabil și la colegii mei, nu a fost o chestiune de moment, ci una veche”,

Cosmin Tănasă, actor AlanDaLa

 

S-au cunoscut în adolescență, au fost împreună în trupa de teatru a liceului.

 

”Acolo, în trupa de teatru, s-a strâns cumva prietenia, acolo ne-am împrietenit și cu Pavel. Eram în clase separate la liceu, dacă nu era trupa de teatru probabil că mai greu am fi ajuns la această prietenie. Apoi am dat la teatru, am fost colegi și la Iași… Trupa de teatru mi-a aprofundat, desigur, dorința aceasta. Trupa ne-a făcut să avem contact mai direct cu scena, să ne simțim actori. Râdem acum, când ne întâlnim cu Silvia (Silvia Răileanu, actriță la Teatrul Mihai Eminescu, nota red.), că uite, am ajuns colegi de breaslă”,

Cosmin Tănasă, actor AlanDaLa

 

Cosmin, Andrei și Pavel au fost elevi ai Liceului Pedagogic ”Nicolae Iorga” din Botoșani. Colegi în trupa de teatru a liceului, coordonată de actrița Silvia Răileanu. Au urmat apoi, toți trei, Actorie / Păpuși / Marionete la Facultatea de Teatru - Universitatea de Arte "George Enescu". Publicul botoșănean i-a văzut în ”Pupăza din tei”, ”Rămășagul lui Păcală”, ”Pinocchio”, ”Motanul încălțat”, ”Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, ”Dănilă Prepeleac”, ”Frumoasa și Bestia”, ”Rățușca cea urâtă”...

 

Pentru că sunt, de ceva vreme, actori ai Teatrului pentru Copii și Tineret ”Vasilache” Botoșani.

 

Și, da, toți trei sunt... AlanDaLa.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store