Magazine închise la Botoșani pentru că vindeau mâncare expirată 

 A plouat cu amenzi, retrageri de produse alimentare și suspendări de activitate pentru mai mulți operatori economici din județul Botoșani.

 

„Descinderi” în magazinele botoșănene

 

Verificările au fost efectuate în perioada premergătoare sărbătorilor pascale de către Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Botoşani (CJPC).

 

Au fost controlați în total 23 de operatori economici botoșăneni. Majoritatea dintre ei au fost depistați de către comisarii de la Protecția Consumatorilor cu nereguli grave. 


La 21 de unități de alimentație publică s-au găsit mai multe abateri de la legislația privind protecția consumatorului, precum: condiții igienico-sanitare necorespunzătoare, neafișarea prețurilor în mod vizibil și lizibil, semipreparate utilizate în producția culinară fără elemente de informare și chiar produse expirate.

 

Comisarii au închis magazine


Totodată, din cauza problemelor grave în care a fost pusă în pericol sănătatea botoșănenilor, Protecția Consumatorilor a dispus închiderea a patru dintre magazine. 


O astfel de oprire temporară poate fi aplicată pe o perioadă de maximum șase luni în cazul unei prime abateri, timp în care agentul economic își poate aduce la conformitate neregulile dispuse în procesul verbal. În cazul în care remedierile sunt efectuate mai repede de termenul impus în nota de control, operatorul economic își poate relua activitatea, dacă face dovada în acest sens. 

 


"Agenții economici au interesul de a-și reîncepe activitatea cât mai repede. Sunt care opresc activitatea chiar în acel moment și încep rezolvarea problemelor împreună cu angajații. Dacă neconformitatea nu este foarte mare, există posibilitatea ca în două, trei ore să se rezolve problema. Noi suntem disponibili în orice moment să le redeschidem activitatea ", 

Mirel Rogalschi, comisarul șef adjunct al CJPC

 

În urma controlului efectuat înainte de sărbătorile pascale din acest an, comisarii CJPC au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale dintre care 3 avertismente și 19 amenzi.
Suma totală a acestora a fost de 209.000 lei. 
În cazul alimentelor expirate s-au retras temporar de la comercializare produse alimentare în valoare de 2.163 lei. Au fost distruse alimente în valoare de  5.750 lei.

 

Potrivit unor prevederi de lege, comisarilor de la Protecția Consumatorilor le este interzisă furnizarea de date de identificare a unităților de alimentație publică unde s-au depistat nereguli grave sau în cazul cărora s-a dispus suspendarea activității pe perioadă determinată.