A muncit zeci de ani și acum e fugărit din spitale : POVESTEA șocantă a botoșăneanului aruncat la gunoi, de-un sistem bolnav

Lucrezi 25-30 de ani, o viaţă de om. Cotizezi lunar peste tot, bagi lună după lună şi an după an, bani la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Împlineşti 50 sau 60 de ani şi îţi pierzi locul de muncă iar sistemul de sănătate uită de tine. Pur și simplu. Te uiţi în urmă şi vezi că ai muncit pe brânci de la 18 ani, timp de peste zeci de ani de ani. Dar sistemul uită de zecile de mii de lei care au ajuns la sănătate de pe urma muncii tale. Brusc, nu te mai ia nimeni în seamă, fiindcă nu ai un loc de muncă şi nu mai eşti asigurat. E povestea unui botoşănean.

 

Botoșănenii bolnavi auncați la gunoi de-un sistem și mai bolnav

C. L., din municipiu, are 58 de ani și a lucrat aproape toată viaţa în fabrici şi construcţii, de la 17 ani. De profesie e sudor si niciodată nu a trecut mai mult de o lună fără să aducă bani acasă, pentru el şi familia lui, o soţie şi un copil. Acum câteva luni şi-a pierdut locul de muncă şi nu reuşeşte să-şi găsească un altul. Şi fiindcă s-a îmbolnăvit a avut nevoie de spital şi de medicamente. Însă sistemul de sănătate se uită la neasiguraţi doar dacă sunt pe moarte. De fapt, acolo l-am găsit pe bărbat, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).

M-am simțit mic tare

Ne-a povestit că a încercat să  apeleze la câţiva medici dar nici nu l-au băgat în seamă. „M-am simţit mic tare. Şi am luptat şi am muncit 32 de ani. N-am stat niciodată în spital, n-am avut nevoie, poate am mai răcit câteodată şi m-am dus la medicul de familie dar în rest n-am avut nevoie. Dar oare câţi bani am dat la stat la asigurări în toţi anii ăştia?”, se întreba botoşăneanul. Conştient că n-are nicio şansă în altă parte, s-a dus la urgenţe să primească îngrijiri medicale, aproape singurul loc unde neasiguraţii mai au primire. „Ştiu că n-ar fi trebuit să vin, că aici vin doar cei care sunt grav şi cu salvarea. Dar unde în altă parte să mă duc? N–am unde”, a mai spus barbatul, in timp ce pasea pragul urgentelor. 

50.000 de abandonați ai sistemului

Povestea lui e departe de a fi singulara. Sute sau chiar mii de botoşăneni ce se apropie de vârsta pensionării, după zeci de ani de muncă, au nevoie să fie consultaţi de medici şi trataţi în spitale. Doar în judeţul Botoşani, potrivit preşedintelui Casei de Asigurări de Sănătate, Costel Lupaşcu, sunt peste 50.000 de neasiguraţi, de toate vârstele. „O situaţie privind grupele de vârstă ale celor neasiguraţi nu există. Însa la Botoşani avem aproximativ 310.000 de persoane asigurate iar restul sunt neasigurate”, a spus Costel Lupaşcu. Şeful CAS a adăugat că din momentul  în care cineva îşi pierde locul de muncă, mai rămâne asigurat timp de 3 luni, după care mai beneficiază de servicii medicale de urgenţa si prin intemediul pachetului de servicii medicale pentru neasigurati.

România, trezește-te!

Contribuţia lunara la asigurările sociale de sănătate este de 13.5%, 6.5% de la angajat şi 7% de la angajator. Alte între 0.5 şi 4% se duc la asigurările pentru accidente de muncă şi boli profesionale iar 0.75% e contribuţia pentru indemnizaţie şi concedii medicale. In cazul botosaneanului, aceste procente, pe parcursul vietii sale inseamna peste 30.000 de lei, dupa 1989. Iar acum se imprumuta de la rude si prieteni pentru o pastila.
Iar acest exemplu elocvent arată încă o dată, fără a mai fi nevoie, cât de putred este sistemul în România. Și arată încă o dată, fără a mai fi nevoie, de ce zeci de mii de români protestează seară de seară pentru o altfel de Românie.