A fugit în Ucraina pentru a scăpa de pușcărie, dar în final a ajuns în Penitenciarul Botoșani

Era dat în urmărire generală din luna februarie a acestui an. Bărbatul făcea parte dintr-o rețea care înscena accidente pentru a încasa despăgubiri.

 

Se știa că este fugit în Ucraina, astfel că a fost extrădat de autoritățile din țara vecină și a ajuns deja în Penitenciarul Botoșani. 

 

Lilian A., zis „Giuliano”, din municipiul Rădăuți, este condamnat definitiv de la începutul acestui an pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune calificată, la 2 ani și 10 luni de închisoare. Acesta a dispărut înainte de a fi condamnat definitiv, astfel că a devenit urmărit general.

 

Giuliano s-ar fi ascuns în ultimele luni în Kiev. Atrage atenția că acesta a fugit în țara vecină cu puțin timp înainte de a începe războiul. Undeva în luna august a acestui an rădăuțeanul a fost capturat de autoritățile ucrainene, care l-au reținut în arest. Prin intermediul instanțelor de judecată s-a pus ulterior în aplicare mandatul de extrădare, în urma îndeplinii formalităților.

 

Luni, 12 decembrie, Lilian a fost extrădat în România și încarcerat în Penitenciarul Botoșani.

 

Lilian Avram, zis „Giuliano”, a fost condamnat într-un dosar cu numeroși inculpați implicați, o rețea care înscena accidente pentru a încasa despăgubiri.

 

 

Mașini de lux deja avariate, „lovite” de vechituri

 

Ca mod de operare, sucevenii dețineau sau procurau autoturisme scumpe, de lux, deja avariate (mărcile BMW, Audi, Jaguar, Mercedes, Volvo), pe care le foloseau pentru a înscena accidente rutiere. Autoturismul ”vinovat” de accident era de obicei o Dacie veche, de pe asigurarea RCA a căreia se încerca obținerea de despăgubiri mari. Procurorii au identificat șapte cazuri în care inculpații au reușit să obțină despăgubiri între 25.000 și 60.000 de lei, cu precizarea importantă că tentativele de înșelăciune au fost în număr mult mai mare, însă responsabilii de la societățile vizate au „mirosit” frauda, potrivit Monitorul de Suceava.

 

Cel mai adesea, scenariul producerii accidentelor era același: efectuarea unei manevre bruște de evitare a unei gropi sau a unui câine (de către șoferul „vinovat”), cu consecința acroșării laterale a unui autovehicul aflat în depășire (autoturismul care urma a beneficia de despăgubiri), care în urma impactului a părăsit partea carosabilă, a ajuns în șanț, apoi a ricoșat într-un obstacol (copac, stâlp, parapet de beton), au explicat procurorii.

 

Procurorii au subliniat că cele mai multe evenimente rutiere au fost înscenate la inițiativa și cu contribuția inculpatului Lilian A., acesta oferind idei sau mașini avariate și altor persoane pentru a acționa în mod similar.