A fost lansată Ruta Cultural - Turistică ”Meşteri populari şi meşteşuguri tradiţionale din Români”, din care face parte și Botoșaniul

Astăzi a fost lansată Ruta ”Meşteri populari şi meşteşuguri tradiţionale din România”, din care fac parte consiliile judeţene din Suceava, Maramureş, Neamţ şi Botoşani.

 

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a lansat, vineri, Ruta Cultural-Turistică "Meşteri populari şi meşteşuguri tradiţionale din România", în cadrul Târgului de Turism al României.

 

"Astăzi lansăm ruta Meşteri populari şi meşteşuguri tradiţionale din România, din care fac parte consiliile judeţene din Suceava, Maramureş, Neamţ şi Botoşani. Cu această ocazie, vreau să vă anunţ că am reuşit să lansăm această rută şi în Republica Moldova, ea devenind o rută transnaţională", a afirmat Tudoriţa Lungu, secretar de stat în minister, prezentă la eveniment.

 

La rândul său, Daniel Leş, meşteşugar din Maramureş, a arătat că turiştii sunt foarte interesaţi să experimenteze şi să încerce cu mâna lor meşteşugurile din zonele tradiţionale.

 

"Cred că noi, românii, avem meseria ţesută pe noi, uitaţi-vă la hainele tradiţionale, fiecare cusătură spune ceva. Turismul românesc are nevoie de acest traseu, fiecare turist care ne calcă pragul să experimenteze, să pună mâna. Suntem datori să ducem cu noi aceste valori, să educăm tânăra generaţie. Sunt valorile româneşti, trebuie să ţinem la meşteşug. Fără meşteşugari, România nu ar mai fi ce este. Am fost la Washington, la New York, peste tot am fost şi suntem nişte ambasadori, ducem istoria ţesută pe noi", a spus Leş.

 

El a îndemnat românii să-şi păstreze valorile, să se îmbrace cu haine româneşti, în portul popular.

 

Romexpo organizează, în perioada 10-13 noiembrie, în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, Târgul de Turism al României - ediţia de toamnă.