A fost ADOPTATĂ legea pentru care Margareta Mihalache s-a zbătut ani întregi: ”Își cereau drepturile, ei susțin tradiția…”

O veste mult așteptată a adus bucurie în rândul celor care, de la o simplă pasiune, au dezvoltat o profesie pe care, însă, statul nu a pus mare preț.

 

Asta până în acest an, când Parlamentul a adoptat Legea meșteșugarilor tradiționali.

 

 

Indemnizații și reduceri de taxe

 

Săptămâna trecută, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat cu 262 de voturi pentru, două voturi contra si 31 de abțineri, Legea meșteșugarilor tradiționali din România.

 

Potrivit legii, cei recunoscuți ca fiind meșteșugari tradiționali vor putea primi anumite indemnizații care nu pot fi mai mici decât salariul minim net pe tara, dar si reducerea unor taxe.

 

 

Cornelia Ciobanu: ”Margareta Mihalache era foarte implicată, făcea demersuri…”

 

Legea a adus multă bucurie la Botoșani, dar și oarecare tristețe. Pentru că cea care s-a implicat, prin Asociația Meșterilor din Moldova, pentru ca munca acestor oameni să fie nu doar recunoscută, ci și sprijinită, a fost Margareta Mihalache.

 

În calitate de referent etnograf al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Margareta Mihalache s-a implicat direct în promovarea acestei legi. Din nefericire, nu a mai trăi să își vadă visul împlinit, ea sfârșind din viață la mijlocul lunii mai 2020.

 

”O lege pe care o așteptau foarte mulți. Din păcate, la noi a murit domnișoara care se ocupa de etnografie. Margareta Mihalache era foarte implicată, făcea demersuri, prin Asociația Meșterilor din Moldova, pentru această lege. Își cereau drepturile, pentru că, până la urmă, meșterii populari susțin tradiția pentru identitatea neamului nostru. Margareta Mihalache, fiind pe domeniul ei, era foarte implicată pentru ca această lege să fie adoptată. Ea lucra direct cu ei, le știa mult mai bine problemele”,

Cornelia Ciobanu, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani

 

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea cadrului general pentru recunoaşterea statutului meşteşugarilor tradiţionali, a drepturilor şi îndatoririlor acestora, precum şi organizarea şi funcţionarea structurilor reprezentative ale meşteşugarilor tradiţionali din România, în scopul conservării, protejării, transmiterii, promovării şi punerii în valoare a meşteşugurilor şi a culturii tradiţionale.

 

Managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani spune că legea îi va ajuta foarte mult pe cei care, fără să facă rabat de la valoare, au rămas fideli tradiției populare.

 

”Este foarte bine. Noi prin tot ce făceam aici, la târgurile la care participau, nu puteam să ajutăm foarte mult, ei rămâneau doar cu ceea ce vindeau în cele trei zile de festival. Noi le asiguram cazarea sau, dacă erau de departe, aveau trei mese pe zi. Este foarte bine venită această lege. Ei muncesc foarte mult, cheltuiesc pe materiale, pe promovare. Sunt artiști valoroși. La aceste târguri nu sunt acceptate kitschuri, doar lucrările autentice”,  

Cornelia Ciobanu, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani

 

Din păcate, pandemia și restricțiile impuse în acest an au anulat evenimentele dedicate tradițiilor populare programate. Și veștile nu sunt îmbucurătoare nici pentru lunile care vin.

 

”Nu aș putea să spun când vom avea un târg al meșterilor populari la Botoșani. Dacă s-ar fi încheiat pandemia probabil că pe 15 august ne-am fi întâlnit. Dar nu credem că este posibil, pentru a respecta regulile impuse... Vom face, probabil, doar Salonul de Artă Naivă, care se poate face și online”,

Cornelia Ciobanu, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani

 

 

Cum se stabilește calitatea de meșteșugar tradițional și cine acordă indemnizațiile

 

Calitatea de meșteșugar tradițional se recunoaște în urma parcurgerii procedurii reglementate de prezenta lege, prin decizie a comisiei speciale pentru verificarea și acordarea statutului de meșteșugar tradițional și prin emiterea unui certificat de meșteșugar tradițional de către Uniunea Națională a Meșteșugarilor Tradiționali din România.

 

-Meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul Național al Meșteșugarilor Tradiționali din România, în scopul expunerii și/sau al comercializării produselor meșteșugărești proprii beneficiază de locuri centrale, special amenajate, în cadrul festivalurilor, târgurilor, bâlciurilor și altor evenimente de profil, organizate la nivel național, regional sau local, în vederea expunerii sau a comercializării produselor meșteșugărești proprii

 

-Meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România beneficiază de reducerea la jumătate a taxelor de participare la festivaluri, târguri, bâlciuri, târguri stradale la alei principale și alte evenimente de profil, unde își expun și/sau își comercializează produsele meșteșugărești tradiționale proprii.

 

-În limitele stabilite prin bugetele proprii ale unităților administrativ teritoriale, consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale în care domiciliază meșteșugari tradiționali pot acorda indemnizații respectivilor meșteșugari, numai dacă sunt înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România sau dacă dețin titlul de tezaur uman viu, conform dispozițiilor legale în vigoare. (2) Renta nu poate fi mai mică decât salariul minim net pe țară și mai mare decât salariul mediu brut pe economie, calculate conform legii. (3) Renta atribuită în condițiile alin.(l) este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului meșteșugarului tradițional. Renta poate fi cumulată cu orice venituri obținute de către meșteșugarul tradițional, conform legii.

 

(Foto: Facebook/Margareta Mihalache în mijlocul meșterilor populari, Botoșani, 2018)

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store