A crescut numărul incendiilor la Botoșani: Pompierii au organizat acțiuni de prevenire

Autoritățile locale ale unei comune din județ au avut parte de o informare preventivă și au fost supuși unui exercițiu în caz de cutremur.

 

Incendii provocate dein joacă

 

În ultimele zile, în județul Botoșani s-au înregistrat cinci incendii generate de jocul copiilor cu focul. Având în vedere faptul că, în anul 2023, doar șapte incendii au avut această cauză, situația este îngrijorătoare.

 

La nivel național, dar și în Botoșani, au fost cazuri în care copiii și-au pierdut viața în infernul provocat chiar de ei. Din fericire, în ultimii ani, în județul nostru am fost feriți de astfel de tragedii, însă trebuie să fim, în continuare, precauți, susțin reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

 

Recomandările și măsurile pe care trebuie să le adopte adulții astfel încât copiii să fie în siguranță, acasă, le-au fost prezentate, astăzi, autorităților locale din comuna Viișoara.

 

Campania la nivel național

 

Asemeni altor persoane cu funcții de decizie, acestea s-au alăturat campaniei derulate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

 

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub cinci ani.

 

Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.

 

Data de 10 a fiecărei luni a fost declarată ziua campaniei.

 

Informare preventivă

 

Focul îi fascinează pe copii. Brichete, lumânări, chibrituri sunt lucruri pe care ei îi văd ca pe un mijloc de a experimenta. O joacă nevinovată, se poate transforma într-un incendiu de proporții.

 

Vorbiți cu cei mici despre pericolul focului și explicați-le ce se poate întâmpla dacă se joacă cu brichete sau chibrituri, în casă sau în gospodărie. Ei trebuie să cunoască riscurile la care se expun și să înțeleagă de ce le este interzis să folosească astfel de obiecte.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, reamintim celor care îi au în grijă, însușirea regulilor și măsurilor de prevenire a incendiilor și respectarea strictă a acestora.

 

Măsuri pentru siguranța copilului

 

Astfel, pentru siguranța copilului dumneavoastră:

 

  • înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;
  • păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu are acces;
  • nu îi permiteţi accesul, nesupravegheat, în depozite de furaje, șuri, poduri, magazii, grajduri, clădiri dezafectate etc., cu mijloace care pot produce incendii;
  • nu îl lăsaţi singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune. 

 

Reguli

 

De asemenea, învățaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:

 

  • dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;
  • dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru urgențe 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;
  • să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință;
  • dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;
  • atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

 

Supravegheați copiii în permanenţă!