7 incendii stinse de pompieri într-o singură zi

 

Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale a provocat 7 incendii, în ziua de 24 martie 2011, pe raza localităţilor Cristeşti, Curteşti, Vlăsineşti, Jijia (comuna Albeşti), Dumbrăviţa (comuna Ibăneşti), Sauceniţa (comuna Văculeşti) şi Corjăuţi (comuna Hilişeu).  Tot ieri, 34 de pompieri din cadrul Detaşamentelor Dorohoi şi Botoşani, 15 poliţişti de frontieră şi 8 membri ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă Suharău au asigurat, timp de aproximativ 5 ore, supravegherea unei porţiuni din graniţa de nord a localităţii Oroftiana (comuna Suharău), deoarece pe teritoriul Ucrainei s-a produs un incendiu de vegetaţie uscată şi, din cauza vântului puternic, exista pericolul ca flăcările să se extindă la vegetaţia uscată şi o pădure de pe teritoriul judeţului.
La Cristeşti, focul aprins pentru a distruge resturile vegetale adunate din gospodăria lui Florentin A. s-a extins la acoperişul şi la bunurile din încăperile casei.  Pentru stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor au acţionat 10 pompieri din cadrul Detaşamentului Botoşani, cu două autospeciale cu apă şi spumă, timp de aproximativ două ore. Au ars cca 50 mp din acoperişul casei şi bunurile din interior, valoarea pagubelor fiind estimată la aproximativ 7000 lei. Celelalte şase incendii nu s-au soldat cu pagube materiale, a ars doar vegetaţia uscată de pe aproximativ 15 ha.
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau de construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.