6 metode simple prin care îți poți reduce cheltuielile casnice

(P) Ți-ai dorit vreodată să ai control mai bun asupra cheltuielilor tale casnice? Poate vei fi surprins să afli că micile schimbări în obiceiurile zilnice pot avea un impact pozitiv asupra bugetului tău. În rândurile următoare, vei descoperi șase metode simple, dar eficiente, prin care poți reduce costurile necesare întreținerii casei tale. Astfel, în scurt timp, vei putea chiar să economisești și să te bucuri de banii strânși pentru alte lucruri pe care ți le dorești.

 

Costuri mai mici pentru apa potabilă

 


Știi deja că, pentru un organism sănătos și echilibrat, ai nevoie să consumi minimum 2-3 litri de apă, în fiecare zi. Cu toate acestea, apa de calitate se poate dovedi a fi destul de costisitoare, mai ales dacă obișnuiești să cumperi apa în recipiente din plastic sau sticlă.


O metodă simplă prin care îți poți reduce cheltuielile este instalarea unui filtru de apa pentru robinet. Pe lângă beneficiile pe care utilizarea unui astfel de dispozitiv le are pentru sănătate, vei contribui și la protejarea mediului, având în vedere că nu vei mai cumpăra apă îmbuteliată. Costul inițial al filtrului se va amortiza rapid, iar gustul apei tale va fi cel puțin la fel de bun ca al apei îmbuteliate.

 


Dezactivează electrocasnicele utilizate rar

 


Ți se întâmplă des să lași aparate electrice în priză, chiar dacă nu le folosești? Ei bine, aceasta este o sursă neașteptată de cheltuieli suplimentare. Televizoarele, electrocasnicele, computerele și alte dispozitive electronice consumă energie chiar și atunci când sunt oprite, dar conectate la sursa de alimentare. Dacă te vei obișnui să le deconectezi atunci când nu le folosești, vei putea reduce consumul inutil de curent electric și, implicit, facturile lunare.

 


Planifică inteligent cumpărăturile

 


Atunci când faci cumpărături fără un plan clar, poți ajunge să achiziționezi lucruri de care nu ai nevoie. Înainte de a merge la magazin, întocmește o listă și asigură-te că o respecți. Atunci când este posibil, profită de oferte și achiziționează pachete promoționale pentru produsele neperisabile sau cele pe care le consumi regulat. Această metodă simplă te va ajuta să eviți cumpărăturile impulsive și să economisești bani pe termen lung.

 


Termostatul îți poate fi un ajutor de nădejde

 


Reglarea adecvată a termostatului poate avea o influență majoră asupra cheltuielilor tale pentru încălzirea locuinței. În timpul iernii, vei putea reduce semnificativ consumul de energie dacă vei menține o temperatură ambientală mai scăzută cu câteva grade decât obișnuiești, iar în timpul verii, cu câteva grade mai ridicate.


Ia în calcul varianta de a investi într-un termostat programabil, care ajustează temperatura automat, astfel să optimizezi consumul de energie fără a renunța la confortul tău.

 


Redu risipa alimentară

 


O mare parte din bugetul casnic se duce pe alimente, iar risipa nejustificată poate să adauge costuri neașteptate. Încearcă, în schimb, să planifici mesele și să cumperi doar ceea ce este cu adevărat necesar. Poți încerca inclusiv să-ți folosești creativitatea și să reutilizezi ceea ce rămâne de la o masă, pentru a mai reduce cantitatea de alimente aruncate. De asemenea, conservarea corectă a produselor alimentare și utilizarea eficientă a ingredientelor pot transforma modul în care îți gestionezi resursele alimentare.

 


Economisește energie electrică folosind becuri cu LED

 


Înlocuirea becurilor cu halogen sau a celor incandescente cu becuri LED este o altă metodă simplă, dar extrem de eficientă, la care poți apela pentru a reduce cheltuielile casnice. Becurile cu LED sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, au o durată de viață mult mai lungă și consumă cu până la 80% mai puțină energie decât becurile obișnuite. 


Deși costul inițial poate fi puțin mai mare, economiile pe termen lung în factura de electricitate vor amortiza rapid investiția. În plus, prin reducerea consumului de energie electrică, vei putea contribui și la diminuarea emisiilor de carbon și, deci, la protejarea mediului înconjurător.


Reducerea cheltuielilor casnice nu trebuie să fie o corvoadă. Începe cu pași mici și descoperă, pe parcurs, cum poți adapta metodele de economisire la stilul tău de viață. În acest fel, nu va trebui să renunți la confortul tău și te vei putea bucura în continuare de viață, în propria locuință.


Sursa foto: Shutterstock