„50 de kilograme de cur pentru…” – un director lansează „Culegere de soluţii”

 

„Iulia, în prima ei tinereţe, trebuie să fi fost o femeie frumoasă. Nici acum la cei peste 35 de ani nu arăta rău la faţă, doar corpul suferise unele modificări. Mai exact, dacă se urca pe cântar, actul acestuia poposea gâfâind în jurul cifrei 100. Acesta era şi motivul pentru care nea Culi, un tehnician aproape de pensie, uns cu toate alifiile, mormăia după ce Iulie trecea prin faţa lui.
-    Hm! 50 de kilograme de cur pentru 50 de grame de p… ! Greşită proporţie!”
Carte scrisă în ceva mai mult de o lună de zile
Acesta este un fragment din povestioara „Iulia” care apare în cartea „Culegere de soluţii” a directorului Registrului Auto Român Botoşani. Dumitru Monacu debutează în proză cu un volum în care redă lucruri amuzante de care el sau apropiaţii lui au avut parte în viaţă. „Sunt întâmplări din viaţa mea la care ori am fost protagonist, ori am mişunat pe acolo”, spune zâmbind cel supranumit „Toni”. De-a lungul anilor a tot relatat oamenilor diverse întâmplări şi a constatat că acestea prind la public şi de aceea s-a hotărât să le aşeze pe hârtie. Decizia a luat-o în luna februarie a acestui an şi într-o lună şi jumătate cartea a fost gata. De tipăritură s-a ocupat „Axa”, care a scos 1.000 de exemplare, din care pentru 200 are deja comandă, iar altele 300 vor fi date invitaţilor care vor participa la lansare. Aceasta va avea loc miercuri 18 mai, la ora 16:00, în sala de marmură a Teatrului Mihai Eminescu, acolo unde autorul aşteaptă deopotrivă directori, oameni politici, scriitori.
„Toni Monacu intră şi în seria descrisă de Marin Preda”
Prietenia inginerului mecanic cu scrisul este însă una mult mai veche. Înainte de revoluţie a scos la fostul IUPS o foaie volantă intitulată „Diafragme”. Apoi s-a ocupat de editarea programului de meci al fostei divizionare C Metalul Botoşani şi de revista umoristică „Sisif”. Mulţi ani a colaborat la celebra „Rebus”, iar după revoluţie cu câteva ziare din Botoşani. „Culege de soluţii”, cartea de schiţe vesele, l-a costat în jur de 2.000 de lei şi a văzut lumina tiparului cu sprijinul Primăriei Botoşani şi Asociaţiei Cultural-Ecologice „Grigore Antipa”. „Toni Monacu intră şi în seria descrisă de Marin Preda. Are în jur de 50 de ani, o experienţă bogată de viaţă şi o carieră de inginer cu multe succese. Aceste scrieri, însă, anunţă o schimbare. Va avea destulă energie şi entuziasm ca să meargă mai departe?”, scrie Constantin Itfime în cuvântul înainte al cărţii. Dumitru Monacu a scris mai ales în week-end şi după-amiezi. El a absolvit Institutul Politehnic Iaşi în 1993.