5 tipuri de asigurări opționale pe care le poți face ca persoană fizică

(P) Asigurările opționale pot fi utile în mai multe situații, de la protecția extinsă a unei mașini, a întregii locuințe, până la un viitor financiar mai sigur pentru tine și familia ta. Prin urmare, uite cinci tipuri de asigurări opționale pe care le poți face ca persoană fizică. 

 

1.    Asigurarea CASCO

 


CASCO este un tip de asigurare auto care nu este obligatorie, așa cum este polița RCA.    

 

Chiar dacă asigurarea CASCO este opțională pentru autoturismul tău, ea te poate salva de multe neplăceri apărute în trafic. De exemplu, accidente rutiere produse din vina ta, pagube cauzate de evenimente naturale, precum căderile de copaci din urma unei furtuni, sau incendii, vandalism, furturi ș.a.m.d.

 

Fie că plănuiești să-ți cumperi o mașină nouă, fie că deții o mașină cu o vechime mică, poți lua în calcul un asemenea tip de protecție. Chiar și mașinile mai vechi de 10 ani pot avea încheiate asigurări CASCO, însă în anumite condiții impuse de firma de asigurări. 

 


2.    Asigurarea de viață

 


Este un tip de poliță opțională căruia i se acordă din ce în ce mai multă atenție de către companiile de asigurări. Conform unui comunicat publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în anul 2023 s-a înregistrat o creștere cu 12% a primelor brute subscrise, comparativ cu anul 2022.

 

În măsura în care vrei să ai mai puține griji în ceea ce privește viitorul tău și al familiei tale, o asigurare de viata este un instrument care îți oferă sprijin și protecție financiară în diferite situații de viață.

 

Astfel, există mai multe tipuri de asigurări: asigurări care oferă protecție în caz de deces, asigurări de viață care au și o componentă de investiții sau de economisire, asigurări dedicate copiiilor, asigurări de viață pentru angajați.

 

Practic, rolul acestor servicii este de a te susține să ai liniște și siguranță financiară, indiferent de ce-ți rezervă viitorul, și le poți alege în funcție de bugetul tău și de planurile de viitor.

 


3.    Asigurarea pentru locuință

 


Știai că PAD este o asigurare pentru locuință obligatorie în România? Vei avea nevoie de ea pentru a-ți face o asigurare completă pentru locuința ta, care să acopere nevoi complexe.

 

Evenimentele și pagubele neprevăzute îți pot da destule bătăi de cap. De exemplu, gândește-te la reparații, înlocuiri și reconstruire în caz de grindină, trăsnete, vandalism, furt etc. Cu o asigurare opțională pentru locuință, personalizată după propriile nevoi, îți vei proteja atât integritatea locuinței, cât și bunurile aflate în ea. 

 


4.    Asigurarea pentru călătorii

 


Atunci când pleci în vacanță cu familia în străinătate, tot ce vrei este să te simți bine și să te bucuri de momentele petrecute împreună cu cei dragi.

 

O asigurare pentru călătorii acoperă mai multe riscuri și evenimente generale, în funcție de pachetul de bază ales. De exemplu, într-o vacanță poți avea nevoie de asistență medicală de urgență.

 

De asemenea, există și riscuri care pot fi acoperite în mod suplimentar la pachetul de bază ales. De exemplu, rambursarea contravalorii călătoriei în cazul apariției unor evenimente nedorite, asigurare în cazul practicării unor sporturi de iarnă, pierderea bagajului sau întârzierea cursei aeriene, precum și servicii de asistență rutieră la destinație. 

 


5.    Asigurarea de sănătate 

 


O asigurare de sănătate îți oferă accesul la servicii medicale private, într-o rețea de clinici și spitale pusă la dispoziție de firma asiguratoare. Sunt însă și asiguratori care decontează sume de bani într-un spital privat ales de tine sau chiar un spital public.

 

Există mai multe pachete de asigurări medicale de sănătate, unele personalizabile după propriile dorințe și nevoi. De exemplu, poți fi acoperit financiar în cazul unor spitalizări, intervenții chirurgicale, respectiv diagnosticarea și tratamentul unor boli complexe.

 

O astfel de asigurare opțională de sănătate poate funcționa în paralel cu asigurarea de sănătate din sistemul public național, de care beneficiezi prin contribuțiile plătite de angajator (cartea de muncă) sau în regim propriu (afacere personală, PFA etc.).  


Toate asigurările opționale prezentate te pot proteja. Până la urmă, atât timp cât ele sunt opționale, alegerea îți aparține. Un lucru însă este cert, evenimentele neprevăzute pot apărea în orice moment al vieții.

 

Sursă foto: Shutterstock