44 de ani de la cel mai mare accident rutier din istoria României, petrecut pe un drum din Botoșani - VIDEO

”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” este povestea nenorocirii maxime care a avut loc vreodată pe un drum din România.

 

48 de oameni morți într-o mlaștină

 

29 iunie 1980 este cea mai neagră zi din istoria rutieră a României. De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, peste 80 de oameni s-au îngrămădit într-un autobuz pe drumul Suceava – Botoșani care nu avea decât 33 de scaune.

 

Pentru mai mult de jumătate dintre aceștia avea să fie ultima lor călătorie. Cursa s-a oprit brusc la intrarea în județul Botoșani, când din cauza căldurii, a supraîncărcării, dar și a unui defect de fabricație, o anvelopă a mijlocului de transport a explodat. Uriaș ghinion, s-a întâmplat exact în timp ce traversa un pod.

 

Autobuzul s-a răsturnat într-o mlaștină, unde au murit 48 de oameni. Copii care nici măcar nu împliniseră vârsta școlarizării, tineri căsătoriți cu nașii lor, mamă și copil și mulți, mulți alții. Autoritățile comuniste au mușamalizat teribilul eveniment rutier, despre care nu s-a relatat în presa vremii.

 

Astăzi, 29 iunie 2024 se împlinesc exact 44 de ani de la tragedie. 

 

Mărturii cutremurătoare

 

După 42 de ani, Gabriela Erdic și Sergiu Bălășcău, fondatorii ziarului Botoșăneanul, au refăcut firul evenimentelor și au descoperit că la peste patru decenii și într-un regim democratic, unele instituții încearcă în continuare să ascundă documentele din dosar, că unor anchetatori le este încă frică să vorbească și că inclusiv unii supraviețuitori evită să relateze ce s-a întâmplat atunci.

 

Au reușit totuși să intre în posesia unor acte importante și să culeagă mărturiile cutremurătoare ale unor supraviețuitori, martori, anchetatori.

 

Toate acestea au compus ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României”, singura carte scrisă vreodată despre maxima nenorocire petrecută vreodată pe o șosea a țării.

 

 

Monument în locul în care au murit 48 de oameni 

 

Iar Consiliul Județean Botoșani a alocat sumele necesare pentru ca la Huțani să fie ridicat un monument comemorativ în memoria acelor suflete care s-au pierdut în mlaștina de pe marginea drumului. 

 

A fost un efort comun împreună cu Primăria comunei Vlădeni dar și oameni din comunitate. 

 

 

 

Monumentul va avea o înălțime de 16,17 metri. Suprastructura de rezistență va fi realizată din material metalic, iar baza din beton armat aparent. Aceasta va conține trei trepte circulare care se vor constitui într-un soclu.

 

 

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

„În urmă cu doi ani, Consiliul Județean Botoșani și Primăria comunei Vlădeni s-au alăturat campaniei  Botoșăneanul privind cel mai grav accident petrecut vreodată în România, cel care a avut loc pe 29 iunie 1980, la Huțani, și care a dus la dispariția a 48 de oameni. În martie 2022, alături de dl primar Voicu Murariu, căruia țin să-i mulțumesc încă o dată pentru toată disponibilitatea și eforturilor pe care le-a depus, am semnat Contractul de asociere pentru realizarea «Monumentului». Domnia sa i-a identificat pe proprietarii terenului, familia Harieta și Neculai Axinte. Foste cadre didactice, actuali pensionari, Harieta și Neculai Axinte au înțeles importanța demersului nostru și au fost de acord să doneze suprafața necesară de teren pentru edificarea monumentului. Dl și dna Axinte nu sunt prezenți astăzi în sală. Țin să le mulțumesc pentru acest gest, unul cu o mare încărcătură emoțională, și să le transmit toate urările de bine”

 

 

Valoarea totală a proiectului, în care sunt incluse toate cheltuielile referitoare la documentații tehnice și TVA este de 615.000 de lei, din care valoarea efectivă a contractului de lucrări este de aproximativ 575.000 de lei.

 

Lucrările sunt aproape de finalizare însă nu au putut fi terminate până astăzi, când se împlinesc 44 de ani de la cumplitul accident. 

 

 

Cartea „Tragedia de la Huțani, cel mai mare accident rutier din istoria României” se poate cumpăra de pe pagina carte.botosaneanul.ro sau de pe site-ul Cărturești. Ori de la Librăria Luceafărul din Botoșani.