43 de descinderi ale procurorilor DIICOT: Rețeaua de contrabandă era coordonată din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO

Nu mai puțin de 43 de percheziții domiciliare au fost efectuate, pe raza județelor Botoșani, Iași, Ialomița, Vrancea, Galați, Ilfov, Suceava și a municipiului București.

 

Perchezițiile au avut loc în cursul zilei de luni, 5 aprilie 2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea unui număr de 8 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 8, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat specializat și contrabandă.

 

 

Marfa introdusă în țară prin Botoșani și Suceava

 

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna octombrie 2019, mai multe persoane au constituit o grupare infracțională organizată specializată în contrabanda cu țigări. Membrii grupării introduceau în mod ilegal pe teritoriul României țigarete provenite din Ucraina și Republica Moldova, prin punctele de trecere a frontierei sau peste frontiera verde din județele Suceava şi Botoşani.

 

Țigaretele de contrabandă erau aduse în țară cu ajutorul unor microbuze, iar ulterior erau depozitate, transportate și valorificate atât pe teritoriul județului Galați, cât şi în alte judeţe de pe teritoriul României.

 

Ţigările din Ucraina erau livrate de o structură coordonată de către cetăţean ucrainean, care, odată trecută ilegal frontiera de stat a României cu Ucraina în dreptul localităţii Vicovul de Sus, judeţul Suceava, preda ţigările de contrabandă către membrii grupării de pe teritoriul României care le depozitau în diverse locaţii din comuna Vicovul de Sus şi municipiul Rădăuţi.

 

 

Operațiune coordonată din Penitenciarul Botoșani

 

Coordonarea acestei predări se realiza telefonic de către o persoană privată de libertate, încarcerată în Penitenciarul Botoșani pentru comiterea aceluiași gen de infracțiuni.

 

Prin diverse canale de comunicare membrii grupării se înțelegeau cu privire la cantitate și preț, iar ulterior organizau transportul țigaretelor pe ruta Suceava - București.

 

Ţigările din Republica Moldova erau livrate de o structură moldovenească din care făceau parte cetăţeni români şi moldoveni. Membrii grupării au pus în execuţie un plan ingenios de introducere, transport, valorificare a ţigărilor de contrabandă, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea.

 

 

Contrabandă cu microbuzul

 

Astfel, au achiziționat un microbuz în a cărui podea au amenajat un spaţiu de depozitare a ţigărilor de contrabandă, în care intra o cantitate de aproximativ 10 baxuri la un transport.

 

Totodată în interiorul microbuzului membrii grupării au montat un dispozitiv de localizare prin GPS în care au introdus o cartelă pre pay la care avea acces cel care efectiv monitoriza deplasarea țigărilor de contrabandă de la depozit, la beneficiari.

 

 

43 de percheziții domiciliare

 

La data de 05.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat un număr de 43 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași, Ialomița, Vrancea, Galați, Botoșani, Ilfov, Suceava și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate 21.063 de pachete de țigarete de diferite mărci, 200 de grame de cannabis, 1 kg. de bijuterii, 38 de telefoane mobile, sumele de 41.210 lei și 57.200 de euro și 32 de pachete cu materiale explozibile.

 

 

Opt persoane reținute

 

În cursul zilei de marți, 6 aprilie 2021, cei 8 inculpați reținuți vor fi prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din București, Suceava, Iași, Buzău, Ialomița și Botoșani, al lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și serviciilor pentru acțiuni speciale din București, Brăila și Suceava, al criminaliștilor din cadrul I.P.J. Galați – Serviciul Criminalistic și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Galați.

 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

 

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store