4 lucruri de făcut atunci când accesezi un credit de nevoi personale

(P) Indiferent că vorbim despre îndeplinirea unor obiective personale sau de acoperirea necesităților financiare apărute în urma unui eveniment neprevăzut, un credit de nevoi personale poate fi o soluție la îndemână. Acesta te poate ajuta să obții banii de care ai nevoie într-un timp scurt, însă vine la pachet cu o responsabilitate care se întinde, de obicei, pe o perioadă de câțiva ani. De aceea, este bine să iei în considerare câteva aspecte importante, atunci când accesezi un credit. Iată care sunt acestea.

 

1.    Stabilește clar care sunt nevoile tale financiare

 


Primul lucru pe care este bine să îl faci înainte să accesezi un credit de nevoi personale este să stabilești de la început suma de bani de care ai nevoie, pentru a evita supraîndatorarea. Pentru a face asta, poți să pornești de la situația generală pentru care ai nevoie de bani. Dacă îți reamenajezi locuința, de exemplu, poți realiza un plan care să includă numărul camerelor pe care dorești să le reamenajezi, estimând un buget pentru fiecare. Pentru ca estimarea să fie cât mai realistă, explorează piața și identifică nivelul prețurilor pentru mobilier, obiecte decorative etc.

 

 

2.    Compară ofertele și realizează o simulare de credit

 


Odată ce ai stabilit suma de bani necesară, următorul pas este să compari ofertele de pe piață, astfel încât să te asiguri că alegi creditul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Această activitate poate avea loc online, întrucât cele mai multe instituții bancare îți pun la dispoziție toate informațiile importante de care ai nevoie pentru compararea creditului. Acestea includ: tipul de dobândă aferentă creditului, perioada maximă de rambursare, dobânda anuală etc.


Poți chiar să realizezi singur o simulare credit, fără să fie nevoie să mergi fizic într-o unitate bancară. Aceasta îți permite să estimezi rata pe care va trebui să o plătești lunar, în funcție de suma pe care o împrumuți și de tipul dobânzii.

 


3.    Asigură-te că înțelegi termenii și condițiile

 


După ce ai comparat toate ofertele și ai ales cea mai avantajoasă opțiune, înainte de a semna contractul, asigură-te că înțelegi toți termenii și toate condițiile incluse, pentru a nu întâmpina situații nedorite. De exemplu, pe lângă dobânda anuală, unele instituții bancare pot percepe și alte costuri asociate cu creditul, cum ar fi cel de analiză dosar sau comisionul pentru rambursare anticipată. În timp ce primul te-ar putea afecta, în momentul în care contractezi creditul, comisionul de rambursare anticipată ți-ar putea afecta bugetul în momentul în care decizi să rambursezi anticipat creditul, deoarece, pe lângă plata efectivă a creditului, va trebui să plătești și acest comision.

 


4.    Analizează-ți situația financiară și calculează bugetul de rambursare

 


Până să te gândești la rambursarea anticipată a creditului, un alt sfat pe care îl poți lua în considerare, atunci când accesezi un credit de nevoi personale, este acela de a-ți analiza situația financiară, astfel încât să te asiguri că îți permiți să plătești la timp rata. În acest context, simularea online a creditului îți este de folos, deoarece te ajută să estimezi, în mod realist, rata lunară pe care va trebui să o plătești.

 

Folosește-te de această informație și realizează-ți un buget lunar în care să prioritizezi plata ratei și a altor cheltuieli importante pe care le ai. Mai apoi, dacă bugetul îți permite, un anumit procent din venituri poate fi alocat și pentru economii, astfel încât să poți efectua rambursarea anticipată menționată mai sus.

 

Concluzionând, accesarea unui credit de nevoi personale poate fi o soluție eficientă pentru a-ți acoperi necesitățile financiare din prezent. Cu toate acestea, este esențial să abordezi acest proces cu atenție și să iei în considerare aspectele din acest articol, pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine și pentru situația ta financiară.

 

Sursă foto: Shutterstock