3 moduri de a ajuta natura prin adoptarea unui stil de viață sustenabil

(P) Refolosirea produselor şi utilizarea materialelor biodegradabile a devenit pentru unii un mod de viaţă în ultimii ani. Însă, există în continuare multe persoane care încă nu cunosc cu adevărat beneficiile sustenabilităţii.

 

Atunci când vine vorba despre sustenabilitate, mulţi oameni consideră că aceasta este o măsură luată de către companiile mari. Prea puțini sunt în prezent cei care cunosc cu adevărat beneficiile unui stil de viaţă sustenabil. Deşi cu toţii ne dorim să economisim mai mulţi bani lunar, acest lucru este destul de dificil în această perioadă, când inflaţia atinge cote alarmante. Astfel, chiar dacă nu reuşim să ne suplimentăm conturile de economii, în perioadele marcate de instabilitate economică putem avea grijă să nu plătim în plus din cauza neglijenţei.

 

Un stil de viaţă sustenabil reprezintă un trai în armonie cu mediul înconjurător. Fără a conştientiza, zeci de ani, stilul nostru de viaţă a adus planetei o degradare prematură, resursele sale fiind din ce în ce mai puţine. În ultimii ani, atenţia oamenilor de ştiinţă a fost canalizată pe conservarea resurselor existente şi descoperirea celor alternative. Aşa se explică numărul tot mai mare de soluţii eco pe care le putem implementa cu succes în obiceiurile noastre zilnice: de la becurile cu led, ce consumă semnificativ mai puțin curent decât cele clasice, la maşinile full electrice, perfecte pentru drumurile zilnice şi pentru vacanţe, până la pungile confectionate din hartie biodegradabile ce au luat locul celor din plastic.

 

Iată câteva moduri în care putem introduce sustenabilitatea în obiceiurile noastre:


●    Ajutăm natura, ne ajutăm pe noi


Deşi mulţi oameni încă mai consideră că protejarea naturii este treaba specialiştilor în mediu, aceasta ar trebui să fie preocuparea noastră, a tuturor. Schimbările climatice pe care le resimțim în ultimii ani sunt o consecință a ignoranței umane. Marilor companii li s-a pus în vedere că trebuie luate măsuri clare și schimbate o mare parte din procesele utilizate, lucru pe care îl putem observa astăzi cu ochiul liber. Procesul de producție al marilor fabrici a fost schimbat cu unul prietenos cu mediu înconjurător.

 

La nivelul populației, cei ce doresc să aducă o schimbare benefică se pot alătura diferitelor asociații care adună un număr tot mai mare de voluntari ce plantează mii de copaci anual sau adună gunoaiele lăsate de oameni pe munte sau pe plajă.

 

●    Sustenabilitatea în îmbrăcăminte


Magazinele second hand, apărute încă din anii `90 în țara noastră, au fost privite cu scepticism inițial de mare parte din oameni. Însă, călătorind tot mai des în străinătate, românii au înțeles cu adevărat conceptul acestor magazine. Ulterior, când în România a fost promovată ideea de sustenabilitate, second hand-urile au căpătat o nouă importanță, și anume cea de a proteja planeta prin refolosirea îmbrăcăminții. Prin acest mod, procesul de producție al fabricilor de profil a fost micșorat, lucru benefic pentru mediul înconjurător.


●    Reciclarea și energia regenerabilă


Tot mai multe programe au fost aduse în România de către ONG-uri, prin care se dorește informarea corectă a oamenilor în privința reciclării. Deși în țările occidentale acest lucru face parte din obiceiurile zilnice ale populației, la noi este un proces în formare. Din fericire, tot mai multe grădinițe au lecții interactive în care cei mici învață despre importanța reciclării.

 

Energia regenerabilă a fost de maxim interes pentru români odată cu scumpirea semnificativă a curentului electric. Astfel, au crescut semnificativ vânzările becurilor cu led și a panourilor solare. Acest tip de energie va deveni treptat, și în țara noastră, o sursă principală de alimentare, conform estimărilor.

 

Orice schimbare benefică pe care o facem în obiceiurile noastre zilnice, deși incomodă la început, aduce în timp rezultate vizibile. Dincolo de ajutorul oferit planetei, introducerea sustenabilității reprezintă cea mai bună formă de educare a copiilor, prin puterea exemplului.

 

Sursa foto: Unsplash.com