3 concepte cheie pentru business-urile viitorului și creșterea productivității angajaților

(P) Business-urile viitorului înseamnă schimbări de mentalitate și viziune, redefinirea muncii și regândirea spațiului de lucru. Toate acestea sunt esențiale atât pentru a ține pasul cu transformările rapide din piața muncii, cât și pentru a crește productivitatea angajaților. Mai jos, îți prezentăm trei concepte cheie care definesc un business al viitorului și care sunt esențiale pentru a-i menține pe angajați productivi și constanți.

 

1.    Spații de co-working și birouri satelit


Sistemul de muncă hibrid este preferat și adoptat de către multe companii, în acest moment. Îmbinarea muncii de acasă cu munca de la birou contribuie la creșterea productivității angajaților.

 

Atunci când îți chemi angajații la birou, trebuie să le oferi mai multe lucruri decât înainte. Iar asta înseamnă regândirea experienței de lucru prin spații de muncă ce asigură autonomia angajaților. Spre exemplu, spațiile de co-working sau birourile satelit îi vor ajuta pe angajați să ajungă la un echilibru care, mai apoi, se va transforma în productivitate și dorința de a rămâne cât mai mult în companie.

 

2.    People centricity - mai multă atenție pentru nevoile și aspirațiile angajaților


Conceptul de „people centricity” trebuie să facă parte din strategia fiecărui business, pentru a ține pasul cu schimbările actuale și viitoare. În orice companie este nevoie de antreprenori și manageri cu viziune, deschiși tot timpul la idei inovatoare și care au ca principală rază de acțiune nevoile și interesele angajaților.

 

Întreaga echipă managerială trebuie să trateze cu empatie activitatea angajaților și să le asigure starea de bine și de siguranță la birou, dar și când aceștia încheie programul de muncă. Sunt ingredientele unei culturi sănătoase, unde angajații se simt apreciați, pentru ca, mai apoi, să dea dovadă de mai multă implicare și productivitate, petrecând și mai mult timp în companie.

 

Un alt pas care susține conceptul de „people centricity” este regândirea spațiului de lucru pentru a oferi angajaților o experiență sănătoasă. Acesta se poate pune în practică prin implementarea unei certificări precum IMMUNE Building Standard™, dezvoltată de Liviu Tudor, ce are ca scop crearea unor spații ce încurajează productivitatea și unde angajații își pot desfășura activitățile zilnice în condiții de siguranță sanitară.


3.    Încurajarea sustenabilității prin aducerea naturii cât mai aproape de birou


Conform unui studiu recent, 63% dintre angajați consideră că existența în apropierea biroului a unor parcuri și spații verzi ar ajuta la o mai bună relaționare cu colegii de birou.

 

Businessul viitorului se clădește și prin încurajarea sustenabilității și educarea angajaților în a fi cât mai prietenoși cu mediul înconjurător. Gândirea unor spații verzi în apropierea biroului este un pas important în adoptarea unui comportament sustenabil, atât la birou, cât și în viața de zi cu zi.

 

De altfel, comunicarea dintre angajați în afara biroului va duce la creșterea productivității, la retenția acestora, prin faptul că vor putea să își creeze un echilibru între viața de birou și timpul personal. Facilitățile de petrecere a timpului liber în jurul biroului contribuie la închegarea echipelor și, într-un final, la proiecte de succes pentru întreaga companie.


Pentru a-i menține pe angajați productivi și constanți, antreprenorii au nevoie să regândească strategia de business și să o alinieze conceptelor cheie ale viitorului, la fel cum sunt și cele trei prezentate mai sus.

 

Sursa foto: Shutterstock.com