22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte

Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.

 

Nu se dau duși la pensie

 

Dat fiind numărul însemnat de angajați care părăsesc sistemul, întrebarea rămasă este dacă se va asigura continuitatea serviciilor medicale, în condiții civilizate.

 

Deciziile de pensionare au pornit de la 1 decembrie 2019 și au tot continuat pe parcursul lunii. Chiar au fost cazuri în care asistenții medicali care au ieșit din tura de noapte și au primit la plecare decizii de încetare a raporturilor de muncă.

 

Majoritatea împliniseră deja vârsta standard de pensionare, adică 65 de ani, însă datorită, sau din cauza unui vid legislativ, au rămas în activitate.

 

Lege strâmbă, oameni prinși între pensie și salariu

 

În mod normal ei ar fi trebuit să se adreseze către conducere cu o solicitare în vederea pensionării, în termen de 30 de zile de la împlinirea vârstei de 65 de ani. Managerul spitalului ar fi aprobat cerința și astfel asiguratul ar fi dobândit calitatea de pensionar, după depunerea dosarului la Casa de Pensii.

 

Însă angajații care au împlinit 65 de ani nu au făcut nicio solicitare. Iar legea nu distinge cine comunică cui: adică angajatul către angajator sau angajatorul către angajat.

 

Nici Casa Județeană de Pensie nu are obligativitatea de a aduce la cunoștința angajatorului când unui asigurat i se schimbă calitatea de salariat și devine pensionar.

 

În aceste condiții, conducerea spitalului s-ar fi adresat Casei de Pensii pentru a întreba dacă au existat cereri de pensionare, în condițiile în care prevederile legislative spun foarte clar că la 65 de ani contractul de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de pensionare.

 

Iar ulterior le-ar fi cerut angajaților vizați să semneze declarații pe propria răspundere că merg la pensie.

 

Iar în această situație ar fi 22 de asistenți medicali

 

 

„Chiar dacă legislația în vigoare precizează foarte clar că se încetează raporturile de muncă la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de pensie pentru limită de vârstă, asistenții medicali pot să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex”,

Narcis Drețcanu, director executiv adjunct CJP Botoșani

 

Plecarea asistenților medicali la pensie a stârnit o serie de reacții și în interiorul spitalului.

 

 

„S-a sistat concedierea medicilor iar acum s-a început cu asistenții medicali. Faptul că se sistează contractele de muncă pentru respectarea legii nu este nicio problemă. Singura problemă este că aceste persoane nu au fost anunțate decât în momentul când s-a luat decizia încetării contractului de muncă cu 1 decembrie 2019. Faptul că în locul acestor persoane nu avem altele calificate, din punctul meu de vedere ca șef serviciul resurse umane, care să asigure asistența medicală de calitate”,

Stelian Aivăncesei, șef serviciu resurse umane SJU, într-o postare pe Facebook

 

Vânătoare de... asistenți?!

 

Sunt înregistrate pensionări pe mai multe etaje ale spitalului, de la laboratorul de radiologie și imagistică medicală la laboratorul de analize medicale de pe anumite secții.

 

„Nu este normal să nu se discute cu acești oameni până în momentul în care s-a luat această decizie, nu este normal ca o unitate sanitară să înceapă să vâneze aceste persoane să vadă dacă și-au depus cererile de pensionare la Casa Județeană de Pensii”,

Stelian Aivăncesei, șef serviciu resurse umane SJU

 

 

Problema este cunoscută și la nivelul Consiliului Județean unde președintele a arătat că a cerut să fie găsite soluții.

 

 

„Știu despre această problemă, am recomandat o discuție a secretarului general care se ocupă cu legalitatea și cu șeful de la personal, să găsească soluția necesară. Ei pot să iasă la pensie, dar trebuie să organizeze concurs. Acolo există un manager care trebuie să procedeze ca atare. Ea nu face asta că vrea ea, că e șefă, are o legislație în spate care îi permite să facă anumite lucruri sau nu”,

Costică Macaleți, președinte CJ

 

Au participat la discuții inclusiv sindicaliștii din cadrul Spitalului Județean Mavromati. Lia Temciuc nu a mai putut fi contactată ulterior pentru detalii referitoare la discuțiile purtate la CJ. Se pare că și lidera de sindicat s-ar regăsi printre asistenții medicali care trebuie să se pensioneze.