15.000 de lei plus sporuri, noul salariu plătit la Botoșani unui medic de mijloc, fonduri exorbitante pentru majorarea lefurilor

Dacă vi s-au părut mari noile salarii de la Consiliul Judeţean încă n-aţi văzut nimic! Sau, ca să fim mai exacţi, pentru a vă forma o părere mai completă, ar trebui să vă uitaţi şi pe noile lefuri de la Spitalul Judeţean sau de la celelalte unităţi medicale.  

 

În spitale se plătesc în 2018 salariile din 2022

 

Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice produce o majorare uriaşă a retribuţiilor în sănătate. Şi aceasta pentru că, spre deosebire de alte categorii de bugetari, medicii şi asistenţii au trecut de la începutul primăverii calendaristice pe grila de salarizare din 2022. Mai exact, faţă de alţi lucrători de la stat, cadrele sanitare primesc încă de pe acum măririle de care ceilalţi vor beneficia abia peste patru ani.


„Începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile de medici și de asistenți medicali din unitățile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022”,


legea 153/2017.


190


de medici sunt angajaţi la Spitalul Judeţean cărora trebuie să li se mărească salariile.

 

Aproape 15.000 de lei ia medicul primar, la care se adaugă sporurile


Punerea în aplicarea a art.38, alin.3, litera b din actul normativ menţionat produce o majorare a lefurilor de neimaginat până acum câteva luni. Practic, în cazul medicilor vorbim de mai mult decât o dublare. Concret, un medic primar de grad 3 de la „Mavromati”, care avea în februarie un salariu de bază de 6.682 de lei, în aprilie, când se va plăti munca prestată în martie, va primit 14.816 de lei. De asemenea, un medic specialist care era remunerat cu 5.250 de lei va beneficia de o leafă de 11.735 de lei. În realitate însă salariile vor fi şi mai mari pentru că la salariul de bază se vor adăuga sporul de tură, sporul de zile nelucrătoare, bonusurile pentru gărzi şi, în funcţie de specialităţile medicilor, şi alte sporuri.

 

1.000 de euro pentru un asistent şi ceva sporuri


De majorări, chiar dacă nu la acelaşi nivel, vor beneficia şi asistenţii medicali. Astfel, un asistent medical cu studii superioare de lungă durată va fi plătit cu 4.947 de lei, unul cu studii superioare de scurtă durată cu 4.845 lei, iar cel cu postliceală cu 4.576 lei. Iar aceasta în condiţiile în care salariile lor actuale sunt undeva la 3.000 – 3.500 de lei. Ca şi în cazul medicilor, simulările sunt făcute pentru gradul 3, iar salariile nu includ sporurile, ceea ce înseamnă că, de fapt, lefurile vor fi considerabil mai mari.


970


de asistenţi medicali de la „Mavromati” vor primi lefurile majorate

 

Sume exorbitante pentru salariile din sănătate


Efortul financiar care trebuie făcut de Spitalul Judeţean, chiar dacă legea prevede majorări doar pentru medici şi asistenţi, fără infirmieri, angajaţii de la administrativ şi alte categorii de personal, este unul uriaş dacă ne gândim că înainte de noua majorare salariile însemnau deja lunar circa 10 milioane de lei. De altfel, noile salarii nici nu vor fi plătite în baza contractului de servicii medicale dintre Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi „Mavromati”, ci, asemenea celorlalte majorări efectuate începând cu 2015, în baza unor acte adiţionale. Sunt bani pentru asemenea creșteri?


„Deocamdată avem, ni se dau, deschiderea se face lună pe lună. Sunt bani la fondul de asigurări, gândiţi-vă că o persoană fără venit plăteşte 190 de lei pe lună acum, ca să se asigure. Creşterile salariale se asigură din transferuri de la fondul de asigurări de sănătate peste contract. La contractul de prestări servicii ei suportă cheltuiala la salariile care erau atunci şi toate influenţele se plătesc separat, prin transferuri, printr-un contract separat”,


Carmen Nicolau, director general CAS Botoşani.

 

Întrebări de bun simț fără răspuns

 

La începutul lunii spitalele nu comunicaseră la CAS sumele necesare pentru acordarea noilor creşteri. Cert este însă că până la intrarea în vigoare a lefurilor majorate ale medicilor şi asistenţilor, într-o lună cheltuielile cu salariile la toate spitalele din Botoşani se ridicau la 14,03 milioane de lei, din care 6,1 milioane lei se plăteau separat, prin acte adiţionale, fiind vorba de majorări operate în ultimii trei ani.


Asemenea precedentelor majorări şi de această dată intervin câteva întrebări de bun simţ: Se vor îmbunătăţi serviciile medicale dat fiind faptul că salariile încep să se apropie de cele europene? Se va mai da „atenţie” la medici şi asistenţi? Îşi vor schimba medicii şi asistenţii comportamentul faţă de pacienţi?

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store