La zece luni de la semnarea contractului de finanţare pentru reabilitarea Spitalului Judeţean nu s-a schimbat nici măcar o uşă. Şi asta pentru că lucrările nu au început, deşi contractele cu firmele câştigătoare au fost semnate încă din primăvară. Contractul dintre Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Consiliul Judeţean a fost parafat tocmai pe 26 octombrie 2010.
Valoarea totală este de 14 milioane de euro şi trebuie pus în operă prin Programul Operaţional Regional Axa 2 – reabilitarea infrastructurii sociale. Prima licitaţie pentru desemnarea constructorului trebuia să aibă loc pe 10 ianuarie, numai că un SRL cu capital social de 200 de lei din Buşteni a contestat caietul de sarcini, iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) i-a admis-o. S-a organizat o nouă licitaţie pe 31 martie, care a fost câştigată de o asociere formată din două companii botoşănene, în luna mai făcându-se public cine va executa lucrările.
Reabilitare de 60 de milioane blocată pentru un contract de 150.000 de lei
Firmele nu au mai trecut însă la treabă deoarece nu s-a reuşit să se desemneze un diriginte de şantier. La primele două licitaţii nu s-a prezentat nici o firmă, iar la cea de a treia a participat o singură societate comercială. De această dată un alt agent economic, care nici măcar nu a luat parte la licitaţie, a contestat însă procedura, iar CNSC i-a acceptat-o, aşa că se organizează o a patra licitaţie pentru un serviciu de numai 150.000 de lei, în timp ce întreaga lucrare se ridică la circa 60 de milioane de lei. „Este a patra licitaţie. Sperăm, ca de data aceasta să desemnăm dirigintele”, a declarat Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ. Acesta şi-a manifestat în mai multe rânduri dezacordul faţă de procedurile extrem de greoaie de licitaţie din România, care produc întârzieri uriaşe în demararea lucrărilor.