12 ore de dans cu un costum de 15 kilograme: Femeia de afaceri care la fiecare final de an joacă ursul - FOTO

 „Urșii de la Comanești” (Ceata Șipoteni) au ajuns și la Botoșani pe 29 decembrie 2022, când au oferit un adevărat spectacol pe Pietonalul Unirii. Mii de botoșăneni au ieșit atunci din case pentru a-i vedea și a se fotografia cu „celebrii urși”.

 

Zi specială pentru o femeie de afaceri

 

Mai apoi, aproape 600 de persoane costumate cu piei de urși au defilat prin centrul Comăneștiului pe 30 decembrie în cadrul unui festival devenit tradiție.

 

Printre ei s-a numărat și Rovena Vartolomei care a venit anul ăsta, pentru prima dată cu fiica sa de 12 ani, Anesia.

 

„O dată pe an îmbrac blana de urs pentru a duce tradiția mai departe”,

a spus pentru Libertatea femeia care în restul anului este managerul unui salon de evenimente din orașul Dărmănești.
 

De opt ani deja Rovena Vartolomei (36 de ani) îmbracă blana de urs moștenită de la bunici și defilează prin centrul orașului Comănești din Bacău. Anul ăsta, din ceata de 140 de urși adunați numai din cartierul Zăvoi, au făcut parte și în jur de 15 femei. Numărul lor crește cu fiecare an și este o izbândă fiindcă pe vremuri femeile nu aveau voie nici măcar să se uite le aceste cete, scrie publicația Libertatea.ro
 

 

„Nu am simțit nicio discriminare că dacă sunt femeie nu am ce căuta aici. Ba aș spune că am simțit o apreciere din partea multora tocmai pentru că sunt femeie”,

spune tânăra antreprenoare, care toată ziua de 30 decembrie a stat la poze cu băcăuanii ieșiți să vadă parada.

 

Anul acesta, Rovena și-a adus și întăriri: pentru prima dată a venit însoțită de fiica ei de 12 ani. Anesia are și ea o blană pe măsura ei, tot de la bunici.

 

12 ore de dans cu un costum de 15 kilograme

 

Participarea la festival este și un test al rezistenței fizice.

 

„Noi ne-am îmbrăcat cu pieile de la 9 dimineața și am stat până la 9 seara cu ele. Pe scenă efectiv dansul a durat jumătate de oră și în rest a fost încă jumătate de oră parada în centrul orașului și jocurile de după paradă pe care le-am făcut în diferite locații. A fost o zi cruntă pentru că au fost cam 15 grade și pielea ține foarte cald”,

a povestit Rovena.

 

În plus, capul de urs este destul de greu.

 

„Căptarul (capul) este mai greu și îți apasă pe cap la un moment dat. Costumul nu-l simți greu, că e îmbrăcat pe tot corpul. Cu totul, costumul meu cred că are cam 15 kilograme!”
 

Citeşte întreaga ştire: Femeia de afaceri din Bacău care la fiecare final de an joacă ursul. „Cu blana pe noi, toți suntem egali”