103 ani de la Unirea Basarabiei cu România: Botoșănenii au plantat Stejarul Unirii pe malul râului Prut – GALERIE FOTO

Sâmbătă, 27 martie 2021, la Stânca - Costești, pe malul râului Prut, în vecinătatea localității Ștefănești, cercetașii și tinerii voluntari din județul Botoșani au plantat Stejarul Unirii.

 

La eveniment au participat elevi, oameni de cultură, profesori și cetățeni cu simț patriotic de pe tot teritoriul județului Botoșani.

 

”Stejarul Unirii” este un proiect al cercetașilor și tinerilor voluntari din județul Botoșani care se desfășoară anual în perioada 24 ianuarie – 01 decembrie și are ca principal scop promovarea principalelor evenimente istorice, obiective culturale, trasee turistice din județul Botoșani.

 

”Prin realizarea acestui proiect, nădăjduim ideea unirii și a sentimentului de roman autentic va prinde rădăcini în sufletele multor copii, elevi, tineri și cetățeni cu dragoste de țară. Mulțumim conducerii, Consiliului Județean Botoșani, primăriilor partenere (din localitățile Săveni, Botoșani, Bucecea, Flămânzi, Ștefănești), Poliției de Frontieră Botoșani și partenerilor media”,

transmit organizatorii evenimentului.

 

În prima parte a zilei, tinerii voluntari și cercetașii din Botoșani, Bucecea și Ștefănești au început traseul cutezătorilor prin vizita la Peștera Onufrie și la Mănăstirea Sihăstria Vorona, de unde au primit binecuvântarea de la Dumnezeu.

 

În a doua parte a zilei, la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești s-a format grupul de tineri și voluntari susținători ai Unirii Basarabiei cu România. Reprezentanții ONG-urilor prezente, Bogdan Cărăușu, coordonator ”Frăția Ortodoxă”, Flavius Damean, Marian Moroșanu, Onciu Oana coordonatori Centrul Județean de Voluntariat Botoșani, Sebastian Gheorghiu, Liviu Andrușcă, Monica Aruxandei, Sorin Ioan Ciobanu, Ducu Bucșinescu, Lupu Adrian, Bianca Ionel, Șuliuc Gheorghe, Ionuț Haidău, coordonatorii Cercetașilor din Botoșani, Săveni, Bucecea, alături de Buțura Florin, primar al orașului Ștefănești, Carmen Munteanu, muzeograf - Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești, județul Botoșani, și tinerii voluntari ai Centrului Județean de Voluntariat Botoșani - filiala Ștefănești s-au deplasat la plaja de lângă Barajul Stânca-Costești unde au plantat ”Stejarul Unirii”, în memoria evenimentului de acum 103 ani.

 

”În fapt, întreaga manifestare a fost încărcată de simbolism pentru că acțiunile au avut menirea de a le insufla mai tinerilor cercetași și voluntari dragostea față de trecutul țării noastre. Căci așa cum spunea Voievodul Limbii Române, Mihai Eminescu: ”patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară”. Deși autoritățile române – cu mici excepții – au trecut sub tăcere această zi de o deosebită importanță în istoria poporului român, suntem conștienți că vremea lamentărilor a trecut și nădăjduim că vom putea transmite generațiilor viitoare misiunea sfântă a reîntregirii României. Trăiască Nația!”,

Bogdan Cărăușu, coordonator ”Frăția Ortodoxă”

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store