100 de ani de România și 50 de ani de Vorona, o sărbătoare de suflet în care o scriitoare a devenit cetățean de onoare - FOTOGALERIE

Începutul lunii septembrie a reprezentat pentru comuna Vorona o mare provocare prin organizarea Săptămânii Culturii, ediția 2018, cu sute de participanți pe scena Centrului Cultural Mihai Eminescu, dar și în auditoriu.

 

”Fiii Voronei sub drapel”


Cu toții au luat parte la două manifestări organizate sub semnul Centenarului Marii Uniri, dar și a celor 50 de ani de când Vorona funcționează în actuala organizare administrativă.


Mai întâi a avut loc simpozionul “Vorona la semicentenar, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri a României”, cu expuneri din partea prefectului Dan Șlincu, eminescologului Lucia Olaru Nenati, care de vineri este și cetățean de onoare al comunei Vorona, istoricului Gică Manole, dirijorului și muzicologului Ion Ilie, directorului Teatrului “Mihai Eminescu”, Traian Apetrei, comandorului în rezervă Mihai Axante și generalului în rezervă Dumitru Scutelnicu, autorii volumului ,,Fiii Voronei sub drapel”.


Cum 2018 este Anul Centenarului Marii Uniri și al Semicentenarului comunei Vorona, au fost acordate din partea administrației locale diplome de onoare și plachete omagiale personalităților care au contribuit semnificativ la promovarea valorilor locale și a celor naționale.

 

Festivalul „Moştenite din bătrâni”... de către tineri și copii


Frumusețea folclorului românesc şi mai ales al celui din nordul Moldovei este dusă, de 34 de ani încoace, peste timp, de păstrătorii tradiţiilor populare autentice din Vorona. În fiecare an aici are loc Festivalul „Moştenite din bătrâni”, destinat copiilor si tinerilor care iubesc muzica populară și o interpretează cum știu ei mai bine, vocal sau instrumental. Iar la ediţia din acest an a festivalului s-au înscris 25 de concurenți cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, din toată zona Moldovei, prezenți la această manifestare îmbrăcaţi în straie populare pentru a arăta publicului că ştiu să-şi păstreze neîntinată moştenirea culturală.


Coordonat de Sergiu Dascălu, directorul Centrului Cultural Vorona, festivalul a avut și în acest an un juriu de excepție, format din personalități culturale, interpreți și muzicologi de elită, iar concurenții au fost acompaniați de Orchestra „Mugurelul”din Dorohoi, dirijată de prof. Marcel Dupu. Și, încă o dată, orchestra de muzică populară „Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi și-a demonstrat virtuozitatea și pregătirea artistică, de un nivel impresionant pentru o orchestră de copii și tineri. Toți cei 25 de concurenți ai festivalului de folclor de la Vorona din acest an au fost recompensați de organizatori cu mențiuni și premii, alături de diplome și premii în bani.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store