100.000 $! Trombonul de la Filarmonică se plimbă cu RVG-ul până în paturile administrate de o fostă primă doamnă

A trecut mai bine de o lună de la concursul organizat de Primăria Botoşani pentru postul de director la Filarmonica de Stat şi care a fost câştigat de nimeni altul decât Mihai Sârbu, cel pe care noii edili au tot încercat vreun an şi jumătate să-l schimbe, fără prea mare succes. Cu largul sprijin al consilierilor PDL şi PNL, managerul înlocuit în decembrie 2013 fiindcă i-a expirat mandatul a revenit pe post. Motivaţiile sprijinului acordat de liberali şi democrat-liberali ar putea fi şi economice, nu doar politice.

 


Câte 10.000 de lei pe an pleacă la RVG

În urmă cu exact o săptămână viceprimarul liberal Cătălina Lupaşcu anunţa că Filarmonica de Stat Botoşani va rămâne şi în acest an cu pianul împrumutat de mai mulţi ani de la Parlament după o intervenţie a senatorului Viorel Grigoraş. Cum a ajuns vicepreşedintele PNL Botoşani să se ocupe de aşa ceva? Probabil tot viorel grigoras rvg speed aşa cum s-a ocupat şi de transportul pentru instituţia din subordinea Consiliului Local. Pe lângă mulţimea de contracte pentru transportul elevilor, SC RVG Speed SRL a avut mai multe şi cu Filarmonica. În 2012 firma controlată de familia Grigoraş a primit 10.050 de lei de la instituţia menţionată, iar în 2013 tot cam pe atât.

Antrenament pentru Parlament cu un contract la Filarmonică

Filarmonica de Stat Botoşani nu a organizat o licitaţie pentru servicii de transport, preferând pentru fiecare cursă să perfecteze un alt contract. De exemplu, în decembrie 2012, cu câteva zile înainte ca Viorel Grigoraş să devină senator, acesta a semnat în calitate de reprezentant al SC RVG Speed SRL un contract în valoare de 800 de lei cu Filarmonica de Stat Botoşani. Obiectul înţelegerii l-a constituit transportul în data de 3 decembrie 2012 a unor persoane pe ruta Botoşani – Paşcani şi retur. Contractul a fost parafat cu doar o zi înainte, iar din partea unităţii municipalităţii botoşănene a fost semnat de directorul Mihai Sârbu şi contabilul şef Cătălina Macovei. Prin contract, Filarmonica se obliga să achite factura în doar şapte zile de la emitere, iar pentru neplata la termen să suporte penalităţi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, calculate asupra sumei datorate.

La ce să faci licitaţie când oricum RVG e cel mai tare din parcare?


autocar rvg speed Câştigătorul concursului organizat de Primăria Botoşani susţine că nu putea organiza o licitaţie pentru asigurarea transportului pe parcursul unui întreg an deoarece nu avea nevoie regulat de un autocar.
„Nu am avut niciodată contract cu RVG pe o perioadă mai lungă, am avut pe cursă, de obicei cu RVG şi Priscom fiindcă au maşini bune. Ce să facem dacă luăm un autocar la câteva luni?” a întrebat Mihai Sârbu. Acesta a adăugat că, după ce va fi reînvestit în funcţia de manager, va solicita oferte de preţ de la toate firmele de profil din Botoşani.
CITEŞTE ŞI:
 Misiune îndeplinită: Grigoraș a dat-o la pace la centru cu pianul Filarmonicii 

Ce grijă avea managerul de la Filarmonică înainte de a fi înlocuit

Ce nu s-a putut face pentru transport, a fost însă posibil la cazare. Timp de nouă ani, din 2005 până în 2013 inclusiv, Filarmonica de Stat Botoşani a apelat la Hotelul Rapsodia pentru asigurarea de servicii turistice. Fără excepţie, suma mihai sarbu filarmonica de stat botosani plătită de instituţia municipalităţii botoşănene a crescut de la an la an, pornind de la 19.556 de lei în 2005 pentru a ajunge la 67.298 de lei în 2.013. Iar povestea continuă… Astfel, pe 17 decembrie 2013, cu doar trei zile înainte ca în şedinţa CL Botoşani să se discute înlocuirea sa, lucru care a şi fost pus în practică, Mihai Sârbu a semnat încă un contract de prestări servicii pentru cazarea la Hotelul Rapsodia. Contractul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014 şi este valabil până la 31 decembrie 2014 şi chiar la articolul 2 se specifică foarte clar că, „poate fi prelungit de comun acord prin act adiţional, semnat de către ambele părţi (…). Nici una dintre părţi nu poate rezilia unilateral contractul până la data de 31.12.2014”.
„Rapsodia mi-a făcut cel mai bun preţ”, s-a justificat Mihai Sârbu.

Rapsodia are şi cea mai ieftină, dar şi cea mai scumpă ofertă, depinde cine îţi cântă în strună

Sub semnătura acestuia, Filarmonica de Stat Botoşani a solicitat oferte de preţ de la Belvedere, Rapsodia, Tex şi Casa Lux. Primul răspuns şi cel câştigător a venit de la Rapsodia pe 10 decembrie: 25 de euro camera în regim single şi 32 de euro dublă la trei stele, respectiv 39 şi 49 de euro la patru stele. Belvedere a oferit 28 de euro camera single şi 40 de euro dublă, Tex 30 de euro şi 45 de euro, iar Casa Lux 28, respectiv 38 de euro. Aşadar, dacă se ia în considerare oferta de trei stele, Rapsodia are cele mai ieftine preţuri, dacă se ţine cont de cea pentru patru stele, este de departe cea mai scumpă. S-a luat însă în considerare primul element, astfel încât Hotelul Rapsodia a fost desemnat câştigător. În contractul semnat cu Filarmonica de Stat Botoşani se specifică într-o anexă şi tarifele ce vor fi practicate. Ei bine, aici sunt prevăzute atât cele mai ieftine, cât şi cele mai scumpe.

O poveste de 100.000 $

Ce se întâmplă în prezent este doar o continuare a unei poveşti începute cu mulţi ani în urmă. 311.690 de lei, adică în jurul a 100.000 de dolari este contravaloarea tuturor plăţilor efectuate din 2005 şi până în 2013 de către Filarmonică pentru Hotelul Rapsodia. Argumentul managerului instituţiei este unul care ţine de… tradiţie.

hotelul rapsodia botosani

„De când e Botoşaniul, de când e Filarmonica, s-a stat la Rapsodia. Nu scrie nicăieri în audit că preţul este mare la Rapsodia, scrie că sunt mulţi colaboratori şi de aici rezultă cheltuieli mari cu cazarea”, ne-a declarat Mihai Sârbu.
Acesta a adăugat că apelarea la colaboratori din alte oraşe pentru spectacolele de la Filarmonica de Stat Botoşani, care necesită cazare, este o practică frecventă la toate instituţiile de acest tip din ţară întrucât o bună parte dintre artişti refuză angajarea fiindcă, pur şi simplu, câştigă mai bine atunci când sunt plătiţi per spectacol.

Hotelul e acelaşi, firma e alta

Culmea este că, deşi instituţia de cultură a municipalităţii şi-a tot cazat oaspeţii la Hotelul Rapsodia, în acte lucrurile stau puţin altfel. De exemplu, dacă în 2008 contractul pentru cazarea din anul respectiv s-a perfectat cu SC Rapsodia SA, pentru care a semnat în calitate de director executiv Gabriela Flutur, în 2013 contractul a fost semnat tot de director executiv Gabriela Flutur, numai că firma nu mai este SC Rapsodia SA, ci SC Consulting Hotels SRL. Şi aceasta nu este singura diferenţă. În 2008 înţelegerea pentru anul respectiv a fost semnată în ianuarie, cea pentru 2014 s-a perfectat în decembrie 2013, cu trei zile înainte de destituirea managerului. De asemenea, în contractul din 2008 Filarmonica se obliga să plătească un avans de 40%, iar 60% la 24 de ore după terminarea acţiunii, în timp ce în actul parafat în 2013 avansul a urcat la 50%, iar restul se achită la şapte zile de la data prestării serviciului. Au scăzut în schimb penalităţile, de la 0,2%/zi în 2008 la 0,15%/zi în contractul parafat în 2013 pentru 2014.

Decât în gară, mai bine la Rapsodia

„Unde vreţi să stea, în gară?” a fost răspunsul pe care Cătălin Flutur, fostul primar din perioada 2004 – 2012, l-a dat spre finele lunii ianuarie când a fost întrebat despre cazarea artiştilor de la Filarmonică la Hotelul Rapsodia condus de soţia sa. Asemenea managerului Mihai Sârbu şi actualul consilier judeţean a subliniat că prin tradiţie instrumentiştii veniţi în oraş au stat la Rapsodia şi că instituţia avea contract cu Rapsodia cu mult timp înainte ca Gabriela Flutur să conducă acest hotel. 

Începe tradiţia Belvedere?

hotel belvedere botosani  Interesul pentru cazarea artiştilor de la Filarmonica de Stat Botoşani este dovedit de faptul că una dintre preocupările directorului interimar Liviu Buiuc a fost să rezolve problema cazării, care oricum era soluţionată din decembrie 2013. Acesta a trimis o adresă către SC Consulting Hotels SRL în care informează că s-a făcut un fel de reanalizare a ofertelor de cazare din care a reieşit că nu Rapsodia are cea mai bună ofertă de cazare, ci Belvedere, deşi exista un contract semnat deja cu prima unitate în baza unei cereri de oferte. Se pun bazele unei noi cazări de… tradiţie?
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Fiscul execută din bucătăria hotelului condus de prima doamnă a oraşului
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Director ajuns în spital: A câştigat concursul, dar n-a mai fost uns manager; din instituţie direct pe patul de spital