1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!

Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.

 

Pensii și... pensii 

 

De aici și discuțiile aprinse pe marginea pensiilor speciale. Opoziția acestora a fost în bună măsură mai numeroasă pentru că în general cei săraci sunt cei mulți.

Mare parte dintre pensiile speciale au fost eliminate, într-un vacarm de bucurie generală printre cei care trăiesc de pe o zi pe alta.

Au rămas cele plătite foștilor polițiști, militari și funcționari publici cu statut special.

 

Foști polițiști de 12 milioane de euro

 

La nivelul județului Botoșani, beneficiază de pensii de serviciu 1.156 de polițiști trecuți în rezervă. Pentru ei, suma totală plătită la finalul anului trecut, într-o lună, era de 4.876.812 lei.

Adică puțin peste 1 milion de euro.

 

Pensiile de acest fel sunt diferite de la o persoană la alta, în funcție de statutul și salariul realizate în activitate, astfel:

 

  • media pensiilor brute aflate în plată este de 4.218 lei
  • pensia maximă achitată la Botoșani este de 17.820 de lei
  • pensia la limită minimă este de 88 de lei, fiind cumulată cu o alta din sistemul civil de pensii publice

 

Polițiștii și militarii pot beneficia de trei tipuri de pensie:

 

  • pensia pentru limită de vârstă
  • pensia anticipată
  • pensia anticipată parțială

 

Aceste pensii sunt acordate în baza Legii nr. 223/2015 privitoare la pensiile militare de stat care sunt stipulate în normativ drept pensii de serviciu.

 

Cum se calculează aceste venituri?

 

Cuantumul unei pensii de serviciu pentru foști polițiști este determinat în procente, din baza de calcul la o vechime cumulată de până la 25 de ani de activitate. Concret, se calculează un procent de 65% din media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, în ultimii 5 ani de activitate.  

 

La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

 

În cazul în care rămân în activitate după 25 de ani vechime, pentru fiecare an lucrat se adaugă un procent de 1% din baza de calcul inițială. În cazul în care nu este atins pragul de 25 de ani, pentru fiecare an lipsă, se scade 1% din suma finală rezultată la calcul.

 

Există și contributivitate

 

Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au plătit contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară sau contribuţia individuală la bugetul de stat beneficiază de un spor procentual la cuantumul pensiei, astfel:

 

 a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5 - 15 ani;

 b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15 - 25 ani;

 c) 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani.

 

Un fost lucrător MAI care a rămas în activitate mai mult de 25 de ani, la calculul final, cu tot cu sporuri și contribuția proprie la fondul pentru pensia suplimentară, nu poate depăși un procent de 85% din media veniturilor realizate în 6 luni consecutive din 5 ani de activitate.

 

Și asta deoarece, pensia de serviciu netă nu poate fi mai mare decât media salariilor lunare nete cuprinse în baza de calcul.

 

Pentru polițiști vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este de 60 de ani.

Pensiile de serviciu sunt plătite de Casele Sectoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

 

Salariile polițiștilor (ne)înflorite

 

Pe de altă parte, cât sunt în activitate, polițiștii reprezintă o categorie profesională plătită prost în raport cu altele, în condițiile în care face parte din rândul angajaților expuși la risc.

 

Spre exemplu, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, la finele anului trecut pentru personalul contractual (funcții fără comandă), salariile plătite erau între pragurile 1.613 și 2.401 lei, iar pentru funcționarii publici între 2.203 lei și 3.681 de lei.

 

În cazul ofițerilor de poliție cu comandă, salariile lunare sunt între 4.102 lei și 8.604 lei, în timp ce la cei fără comandă cuantumul este între 2.311 lei și 5.440 lei.

Agenții de poliție cu comandă câștigă între 2.675 și 4.702 lei iar cei fără între 1.531 și 4.866 lei.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store