1 Decembrie la Botoșani: Momente pline de emoție la început și un munte de dezamăgire la finalul manifestațiilor – GALERIE FOTO & VIDEO

Dornici de evenimente publice în vremuri în care restricțiile par că ne ghidează viețile, sute de botoșăneni au ieșit în Centrul Istoric al municipiului pentru a urmări evenimentele programate de autorități pentru Ziua Națională a României, anul 2021.

 

1 Decembrie la Botoșani

 

Friguroșii au rămas în case și au urmărit la tv paradele din marile orașe, cu mult mai impresionante din punct de vedere organizatoric. Au fost însă și botoșăneni, împreună cu copii care aveau baloane în culorile tricolorului sau stegulețe, care au ieșit în Piața 1 Decembrie de la Botoșani.

 

S-au aliniat după gardurile amplasate de forțele de ordine, mai multe ca oricând în vremuri de pandemie și au așteptat startul programului.

 

Ca de fiecare dată, manifestația și-a luat avânt odată cu onorul dat Gărzii Militare de către prefectul județului, în cazul de față, Dan Nechifor, ulterior formându-se știutul careu din Centrul Istoric.

Un moment de-a dreptul emoționant oferit botoșănenilor în premieră a fost intonarea Imnului Național în mișcare de artiști ai Ansamblului Rapsozii Botoșaniului. Cântărețele Petronela Rusu, Loredana Călin, Alina Huțu și Elena Mândrescu au intonat câte o strofă din imn, acompaniate de instrumente diferite și pornind din două colțuri ale careului.

 

 

Programul neschimbat pentru politicieni 

 

Ulterior publicul a asistat la ceremonialul religios oficiat de părintele protopop Petru Fercal și în acest caz fiind bifată o premieră prin prezența lui Teodor Cenușă în calitate de preot al Capelei Militare. Protopopul Petru Fercal nu a avut un discurs pentru botoșăneni.

 

Alocuțiunile au fost susținute de șefii județului și municipiului în ordine ierarhică impusă de funcție precum și de comandantul Garnizoanei Militare Botoșani după care a urmat ceremonia de depunere a coroanelor de flori la Monumentul „Compania de mitraliere maior Ignat în atac” de reprezentanți ai unor instituții, asociații ale militarilor în rezervă și partide politice.

 

Ulterior, în mod surprinzător ceremonia a fost închisă, deși sutele de botoșăneni, copiii în mod special au venit la manifestațiile de la 1 Decembrie pentru parada militară. Nu una cu tehnică militară și sute de persoane în pas de defilare cum se întâmplă în capitală sau marile orașe, dar măcar cea obișnuită de la Botoșani.

 

Botoșăneni nemulțumiți la final

 

Nu a mai fost, oficialitățile s-au dispersat rapid după o oră petrecută la câteva grade. Un reprezentant cu grade al Garnizoanei Militare a dezvăluit că un ordin al Ministerului Apărării Naționale a interzis defilarea Gărzii de Onoare.

Ordinul a fost se pare valabil doar pentru Botoșani pentru că în celelalte orașe publicul s-a bucurat de parada militară.

Tot de pandemie se prevalează și Primăria care nici anul acesta nu a mai oferit tradiționala porție de fasole cu cârnați de Ziua României. Deși, în rest, programul s-a respectat ca în „vremurile bune”. 

De asemenea, mai multe persoane au ripostat și din cauza „liniștii” cu care s-au încheiat activitățile, în condițiile în care în anii anteriori din boxele amplasate în centru puteau fi auzite tot felul de cântece patriote: „vrem să dansăm hora unirii” îi striga un botoșănean unui militar, nemulțumit și de acest „strop” din Ziua Națională răpit de organizatori. 

În aceste condiții botoșănenii s-au îngrămădit în jurul Monumentului din Centrul Vechi pentru a face fotografii și pentru a simți că marchează și ei Ziua Națională a României.

 

 

La mulți ani, România! La mulți ani, Botoșani!

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store