Reportaj
Revelion de legendă în Moldova unde limba română doare sub ”talpa protectoare” de la răsărit - VIDEO & GALERIE FOTO

Sub picioarele a mii de oameni, covorul roşu, care a căpătat déjà forma pavelelor în care este îndesat de ghetele domnilor şi cizmele doamnelor, rezistă totuşi cu stoicism. Că de aia e covor, să fie călcat în picioare… Ce te faci însă cu poporul care este ţinut sub “talpa protectoare” de atâta amar de ani? El nu este covor, dar pare totuşi că se cam face… preş. Şi cum spuneam, asta nu-i de azi, de ieri.

Capitala dintre ani a Moldovei


Pe lângă statuia lui Vasile Lupu, din Piaţa Vasile Lupu, de pe strada Vasile Lupu se îngrămădesc mii de moldoveni. Pentru o noapte – dar ce noapte! – Orheiul lor drag a devenit capitala Republicii Moldova. La vreo 10.000 de oameni s-au adunat în centrul urbei de mărimea Dorohoiului nostru să sărbătorească intrarea în noul an. Ceea ce nu-şi permite nici un alt oraş din Basarabia, nici măcar Chişinău, este însă posibil în Orhei. Aici, administraţia locală a pus la cale un spectacol grandios în care cap de afiş este legendara trupă Boney M.
Echilibru în Basarabia înseamnă prezentator în română și DJ în rusă
Iar prezentatorul are grijă ca orheienii să conştientizeze ceea ce se întâmplă în oraşul lor, aşa că laudele îi curg din gură ca Prutul la furtună: nemaipomenit, nemaivăzut, extraordinar, senzaţional, unicat. Dar măcar e bine (pentru mine cel puţin), că vorbeşte în română şi pricep şi eu care-i treaba. Însă bucuria asta nu ţine prea multă vreme fiindcă microfonul intră pe mâinile unui DJ, al cărui nume nu l-am putut înţelege oricât m-am străduit şi care începe să facă atmosferă în limba “mamei Rusia”. Se zbate pe scenă, dă din mâini, sare ca nebunul, dar sumedenia de lume din faţa lui nu-l ascultă şi pace. Este aproape inertă.


Bucovina-i mândră floare, dar n-au mai călcat-o rușii în picioare


Aşa că după vreo 20 de minute în care a făcut singur atmosferă pleacă, iar eu rămân cu satisfacţia că am auzit (că ascultat mi se pare déjà altceva) LIVE primul DJ în limba rusă. Dar nu despre mine e vorba în textul ăsta, ci despre un colţ românesc care se zbate, ca mai întreaga ţară, între România şi Rusia, între Europa şi Asia. Iar chintesenţa acestei dileme naţionale o reprezintă chiar Valentin Uzun, un fel de Goran Bregovici al moldovenilor, primul artist care urcă pe scenă şi care cântă ba în româneşte, ba în ruseşte. Bine, Igor Dodon ăsta al lor, abia ales preşedinte după un scrutin cu o puzderie de măgării cu parfum moscovit, ar fi de părere că băieţaşul a cântat în… moldovenească. Oricum, contradicţia e tare ciudată. Păi cum să fie altfel când Vali vine în bundiţă şi zice din tot sufletul “Cântec pentru Bucovina” şi  “Trandafir de la Moldova”, după care bagă vreo două în rusă. Bine, la el cucu a cântat altfel în Bucovina. Adică au dispărut versurile alea cu “Bucovină, mândră floare / Te-au călcat ruşii-n picioare”. Păi nu degeaba vă povesteam de covorul roşu.


Problemă de percepție: EA îngheață, EL se… ”înșierbântă”


Dar omul măcar are parfum european. Pe lângă el se scălămbăie două fetişcane care îşi arată coastele la vreo – 5 grade.
“Îngheţ eu când li văd pe fetili istea”, spune o tanti durdulie într-un amestec de invidie şi compătimire.
Bărbatu-său, cu un zâmbet de adolescent în călduri, i-o taie scurt: “pe mine mă-nşierbântă, tu”.
“Ia vezî”, şi-l fulgeră nevastă-sa cu privirea de-i pier moldoveanului şi imaginaţia, şi căldurile.


Faima vine de la Moscova


Dar nu-i bai, că Vali şi cu “fetili istea carî sî omblădui” termină concertul, iar prezentatorul, după un nou şir de “extraordinar, nemaipomenit, unicat” anunţă că pe scenă urcă o “orheiancă de-a voastră de-aici”, o fată “care a dus faima ţării peste hotare”. Măi să fie, uita că prin România n-am prea auzit de ea, dovadă că nici nu-i ştiu numele. Dar mă luminez imediat care-i treaba cu “faima internaţională”. “A participat la un celebru concurs TV din Rusia”. A-haaaa, daaaa, aşa da. Cred că este o problemă de înţelegere şi percepţie a “faimei internaţionale”. Unii, uite aşa ca mine, când aud expresia asta se gândesc la ţările de la România încolo spre vest, alţii însă pricep exact pe dos, de la Moldova cât mai mult spre est. Pentru ei acolo locuieşte faima.


Zdob în română, Zdub în rusă


Fătuca asta aşa de faimoasă a îngăimat o melodie, după care a coborât repejor de pe scenă pentru a face loc băieţilor de la “Zdob şi zdub”, alţi “adaptaţi” la contextul geopolitic, care cântă când în română, când în rusă. Oricum însă, pentru unii basarabeni limba nu pare să mai conteze, cel puţin de revelion, aşa că în cel mai pur stil moldovenesc au încins petrecerea pe covorul roşu, la doar câţiva metri de un imens tricolor care îmbracă o bună parte a clădirii Consiliului Raional Orhei. Şi-au pus răciturile, salata de boeuf şi murăturile pe masă. Au asezonat câteva pahare de vodkă şi vin şi, ca să nu dea chiar atât de prost, au pus totuşi şi ceva Coca-Cola. S-au prins într-o horă şi se învârt de nebuni în jurul butoiului… abundenţei. Alţii, mai puţin prevăzători, s-au mulţumit cu una din cele 10.000 de prăjituri pregătite de Primăria Orhei. “Foarte gustoase. Şi-s gratuite”, spune amuzată o femeie la microfonul unui reporter de la Publika TV, televiziune de ştiri din Moldova.


Gunoiul e american


Pe alţii nu-i mai interesează nici băutura, nici mâncarea şi nici prăjiturile fiindcă au trecut direct la cireaşa de pe tort: au încins o horă pe esplanada Consiliului Raional. Coşurile de gunoi, pe care scrie mare “USAID – din partea poporului american ÎM Servicii Comunal Locative”, dau deja pe din afară de sticle şi pahare. Da’ americanii n-ar trebui să se simtă tocmai jigniţi. Anunţul cu „WI-FI gratuit” tot pe un coş de gunoi a fost lipit. Că pe avizierul Primăriei rubrica „Evenimentul Zilei” e goală.


O fi Londra? O fi Paris?


Deodată se opresc însă şi muzica, şi dansul şi distracţia în general. Pe scenă urcă o şleahtă de oameni aranjaţi la patru ace, desprinşi din cu totul alt film. Îşi trec microfonul de la unul la altul. Nu mai prididesc cu laudele: drumuri, apeducte (pe bune că unul dintre ei a pronunţat cuvântul ăsta), iluminat public şi mult, multe altele sunt înşiruite într-o demenţă politică demnă de revelion. Te uiţi în stânga şi-n dreapta şi te întrebi dacă oamenii ăştia vorbesc despre Orhei sau cumva se referă la Londra sau nu ştiu ce metropolă?


“Datorită dvs. şi împreună cu dvs. am reuşit să realizăm lucruri frumoase şi acţiuni de succes. În anul 2016, împreună cu echipa mea, am continuat să modernizăm oraşul Orhei şi să dezvoltăm proiecte de anvergură pentru bunăstarea locuitorilor oraşului Orhei. Tot în anul 2016 am creat o nouă forţă politică, Partidul Shor, formaţiune care va aduce schimbarea în bine pentru cetăţenii întregii ţări. Chiar dacă nu este la putere, Partidul Shor a început să implementeze unele proiecte sociale de succes, care au drept scop sprijinirea păturilor sociale şi pensionarilor din Republica Moldova”,


Valerian Cristea, viceprimar Orhei.


Anul Nou vine când vrea (vice)primarul


După care, brusc, atmosfera devine una cât se poate de tristă. Se anunţă că primarul Ilan Shor nu poate fi prezent alături de “orheienii săi dragi”. Gândul mă duce şi la niscaiva primari de Botoşani care tot prin interpuşi îşi exprimau regretul că nu pot fi prezenţi lângă “botoşănenii lor dragi” în noaptea dintre ani fiindcă ei chefuiau pe la Paris sau prin Hong-Kong. Pe panoul din spatele scenei apare poza uriaşa a primarului, un tip tinerel, arătos. Ceaţa se risipeşte însă imediat, când se dă citire unui mesaj al edilului “transmis prin intermediul avocaţilor”. Primarul e după gratii. Însă asta nu opreşte logoreea politicienilor de pe scenă. Trec minutele, se intră în 2017, dar ăştia nu mai termină de vorbit. Realizez în curând că prin zona asta a lumii Anul Nou nu vine când spune ceasul, ci când vrea politicianul, care pare să fie şi stăpânul timpului. La vreo zece minute după 0:00, oamenii au voie în sfârşit să se bucure că au intrat în 2017 şi se lansează într-un final şi artificiile.


Au furat bugetul țării pe vreo nouă luni


Întreb în stânga şi-n dreapta şi îmi răspunde… Google. Ilan Shor, născut în Israel, a fost arestat anul déjà trecut în celebrul dosar al miliardului de dolari dispărut dintr-o bancă moldovenească. Din câte am înţeles, omul era preşedintele consiliului de administraţie al băncii prin care s-au evaporat banii şi care prin intermediul unor companii offshore ar fi ajuns pe la firmele sale. De la TV aflu că bugetul pe 2017 al Republicii Moldova este de 33 de miliarde de lei. 1 dolar este cotat la 20 de lei moldoveneşti, ceea ce înseamnă că bugetul pe un an al Republicii Moldova se ridică la 1,65 miliarde de dolari. Adică omul ăsta ar fi personajul principal în dispariţia  unei sume ce echivalează cu mai bine de jumătate din toţi banii statului pe un an!!!


Lumea nu-i a ta, dar țara?


Şi lumea oftează când îi aude discursul transmis prin avocaţi. Păi le-a făcut economate, le-a dat tot felul de ajutoare sociale şi, culmea, de acolo de unde este, a le-a făcut şi cadou de sfârşit de an un spectacol cum nu are Moldova nici de dincolo, nici de dincoace de Prut. Băieţaşul ăsta (şi să nu mă certaţi, că are doar 29 de ani), pare că şi-a cumpărat o ţară, nu doar un oraş. Controlează un adevărat imperiu, de la duty-free – urila echipa Milsami Orhei, prima din afara Chişinăului şi a Tiraspolului care a câştigat campionatul de fotbal al Republicii MOodova. În 2014 a devenit preşedintele consiliului de administraţie al Băncii de Economii din Moldova şi este şi membru al CA-ului Aeroportului Internaţional Chişinău. A turnat atâta pomană orheienilor încât presa a relatat că ar fi terminat după câteva luni bugetul pe un an şi de atunci, mai tot ce se face prin oraş, se face cu bani de la holdingul lui, care de facto ar conduce şi Primăria Orhei şi prin ea întreg oraşul.


Și-au văzut tinereța în fața ochilor


Cam lung intermezzo şi uite că pe scenă a urcat Boney M. Sau ce a mai rămas din trupă. Doar unul dintre cei patru componenţi care au cunoscut celebritatea a mai rămas în trupă. Bobby Farrell, singura voce masculină, a decedat în 2010 – unde credeţi? – într-un hotel din Sankt Petersburg. Dar asta nu contează pentru cei 10.000 de oameni prezenţi în central Orheiului care dansează şi cântă pe nemuritoarele melodii Rivers of Babylon, Daddy cool, Ma Baker, Brown Girl in the Ring, Sunny şi, bineînţeles, Rasputin. În 1978 Boney M a făcut un celebru turneu în fosta Uniune Sovietică şi de atunci ruşii le tot duc dorul. Şi moldovenii, o tanti la vreo 60 de ani mărturisind la aceeaşi Publika TV că, “sunt tinereţea noastră”.


Pe unde-i Europa asta?


Cum însă tinereţea nu ţine o veşnicie pe la 01:45 se termină şi concertul. Dar lumea nu prea pleacă acasă. Traversez mulţimea şi dau peste o sumedenie de femei care dansează de fac găuri în asfaltul şi aşa chinuit. Nu degeaba, spre finalul recitalului, actualul bărbat al trupei a scos ruşii şi-a băgat moldovenii în ultimul vers - Oh, those Russians – din Rasputin, adăugând și un ”crazy”. Pe o stradă mai lăturalnică un moldovean obosit bine ţine prelegeri unui coleg care trage să scoată urina din el pe stradă: “băăăiii, de acum tre’ să avem grijă ce facem, că suntem europeni”. Oare?

Urmărește-ne și pe Google News

Aventurile patriotice peste graniţă ale primarului Flutur - VIDEO & GALERIE FOTO
Lacrimi pentru Basarabia! Lampioane tricolore lansate de tineri, foşti militari şi-un ex-primar FOTOGALERIE

 

Marea Neagră, mon amour: hotel capcană, restaurant cu patron ”șmecher calificat”, plaja de după ”boscheți” și doamnele vesele tare – GALERIE FOTO
Da, știu că am promis acum vrei trei ani că nu mai calc pe litoralul românesc, însă mă chinuie un soi de masochism patriotic care vara aceasta m-a readus la malul Mării Negre. Dorul aventurilor pe care numai prin stațiunile constănțene le întâlnești a învins până la urmă.
REPORTAJ: Locul din Botoșani mai puțin știut de credincioși, tărâm al credinței în jurul unei icoane găsită îngropată sub un copac – VIDEO&FOTO
A treia zi de Paște este cunoscută în ortodoxie și ca „Marțea Albă” din Săptămâna Luminată. Este o zi extrem de importantă pentru credincioși și notată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este totodată un prilej de regăsire sufletească în întâlnirea cu Dumnezeu, în lăcașurile sfinte fiind oficiate slujbe religioase.
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
toata lunga ta postare este alcatuita din minciuni, dar te consider de buna-credinta si ii dau dreptate lui ”red” ca sa-mi pot explica.
28 februarie 2017, 21:08
Bre red! Spălaţi pe creier sunt valahii şi ardelenii tăi. Când Cuza a făcut unirea valahii erau mult mai saraci ca noi iar ardelenii erau cetăţeni toleraţi, folosiţi doar la adunat gunoiul, ati furat de la moldoveni iar acum vă credeti superiori. Cine a condus romanica după 89? Voi tâlharilor! Rezultatele le vedem astăzi. Voi sunteti în muie nu în ue. Hai sictir leşinatule.
3 februarie 2017, 12:51
Ce spalati sunt pe creier moldovenii...Ei cred ca fac parte din UE saracii astia :))Pana atunci stati la coada sa primiti vize,hai sictir!
15 ianuarie 2017, 12:08
Da! Ce ar mai fi de spus despre articol, aroganță și prostie tipic românească. Autorul probabil așteaptă ca moldovenii de dincolo și de dincoace de Prut să-i pupe mâna că el e rumân, rumân din ăia care i-a vândut pe moldoveni la ruși. Voi rumânii nu sunteți în stare să vă hrăniți cetățenii, nu sunteți în stare să le asigurați un trai decent da vă dopare în kur de alții de care v-ați lepădat ca de râie. Hai sictir rumâne.
3 ianuarie 2017, 18:13
Mama lor de rusi!!!Felicitari pentru articol.
3 ianuarie 2017, 13:25
Bietii oameni ramasi intre lumi pare ca s-au distrat bine. Totusi, ce-ar fi mers un Aiurel Moldoveanu acolo, aoleo :))
3 ianuarie 2017, 11:21
Sergiule, dupa cum prezinti tu situatia din noaptea Revelionului 2016/2017 de la Orhei se vede ca nu cunosti realitatea din Rep. Moldova. Tocmai ,,sustinerile" participantilor denota faptul ca in orice oras( chiar in mai mica masura la Orhei) exista cel putin trei etnii cu pretentii( romani, rusi si ucraineni). Asa ca este normal ca membrii formatiilor artistice sa mai cinte si in ruseste. Mai mult decit atit, la o cercetare mai atenta, puteai sa descoperi ca si in cazul unor vorbitori de lb. romana, in mintea lor se desfoara un proces rapid sau mai lent de translare a semnalelor din romana in rusa si iar in romana datorita celor peste 100 de ani de impilare.Mergi dumneata la Comrat, Vulcanesti sau Taraclia sau mai aproape, la Ocnita si Donduseni si ai sa vezi acolo ce se intimpla. Plecind de la aceasta realitate,cea mai eficienta actiune a statului roman pentru ,,imdepartarea de lb. rusa" este acordarea a cca 5.000 de burse de studiu pentru elevii din Moldova. O a doua actiune care ar avea efecte vizibile ar fi prezenta unor formatii artistice din Romania cam peste tot in Moldova, ceea ce nu se intimpla pentru ca toti vor bani multi.Proiectele I.C.R. pentru Moldova au o orientare total ineficienta, pentru ca se merge pe sporirea mobilitatii unor artisti romani( persoane fizice) cam de mina a treia, ceea ce inseamna cheltuirea in van a unor importante sume de bani. Vax albina!
3 ianuarie 2017, 10:09
Sondaj
Credeți că se salvează FC Botoșani de la retrogradare?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din păcate, observ că Partidul Național Liberal a luat altă cale și anume calea slugarnică devenind anexa pesedeului… Am atras atenția în mai multe rânduri despre calea greșită aleasă de peneliști, am reacționat în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
2.8 o C
Dorohoi
4.9 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
3.3 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
5.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.