Interviuri
Botoșăneanul care își ia doctoratul pe băncile unei universități de prestigiu din Anglia: DESCOPERĂ-l pe Andreas, un tânăr cu o minte strălucită

Andreas Zimmermann este un tânăr de 21 de ani, născut și format la Botoșani. A absolvit Colegiul Național ”Mihai Eminescu” și a plecat să studieze în cadrul unei universități de prestigiu din Anglia. Este pasionat de tot ceea ce ține de automobile și își dorește pe viitor o carieră în domeniu. Nu a rămas în România pentru că străinătatea l-a primit cu brațele deschise și i-a oferit mai multe posibilități.

 

Cine spune că Botoșaniul nu are tineri valoroși și deștepți, se înșeală. Faceți cunoștință cu un viitor inginer în domeniul sistemelor de stocare a energiei, care, cu siguranță, peste câțiva ani, va deveni un fel de Mark Zuckerberg al mașinilor electrice. Și-a făcut bagajele la terminarea liceului și a zburat în ținutul tuturor posibilităților. A plecat împreună cu fata visurilor lui. Amândoi studiază la aceeași universitate.

Timpul a trecut cu repeziciune, iar botoșăneanul s-a trezit în anul III de facultate cu gândul la un doctorat care îi va deschide noi uși pe viitor. Da, spunem doctorat și nu masterat pentru că, explică Andreas, în Anglia se POATE!

”Sunt în anul III momentan la Universitatea Southampton, din Anglia. Studiez inginerie mecanică. Până nu de mult am fost într-un curs de patru ani, dar anul acesta m-am transferat la un curs de trei ani  numai pentru a termina anul acesta și de la anul să încep un doctorat”, ne-a spus tânărul.


Reporter: Ce înseamnă mai exact?


Asta ar însemna încă patru ani de studiu  individual. Un an ar fi de training în care ni se pun bazele subiectului. Subiectul este ”Sisteme de stocare de energie” și aplicații cum ar fi mașini electrice și multe altele. Ar fi un an de training în care se pun bazele, apoi trei ani de cercetare făcuți individual, iar la sfârșitul celor trei ani trebuie scrisă o lucrare de doctorat.


Reporter: În România care sunt etapele de urmat, cele firești?


În România, din câteva știu, nu poți face un doctorat dacă nu ai un master. Pe când în Anglia te lasă, dar este o diferență. Nu este un doctorat standard, de trei ani , e un doctorat de patru ani acolo. Nu sunt toate la fel, cel la care am aplicat eu e așa. Se cheamă doctorat integrat pentru că are acel an care e echivalentul unui master.


Reporter: În ce domeniu va fi doctoratul?


Doctoratul va fi în ”Sisteme de stocare energie”. Este o combinație de inginerie electrică și mecanică cu câte ceva noțiuni de chimie.


Reporter: De ce nu ai ales să te școlarizezi în România?


În primul rând din cauza oportunităților. Specific vorbind despre inginerie, în România destul de puține oportunități. În Anglia, pe de altă parte, când te duci, ai atâtea companii auto. Eu sunt pasionat  de mașini în general și ai atâtea companii auto la care poți lucra. La fel, toată cercetarea este mult mai bine finanțată și încurajată acolo, pe când aici mai puțin.


Reporter: Asta înseamnă că vei rămâne acolo să profesezi


Da, în principiu, da. De acum ar mai fi încă patru ani cât noi o să stăm acolo pentru că amândoi suntem la aceeași universitate, dar după, în principiu, rămânem. Nu știu dacă neapărat în același oraș sau neapărat în aceeași țară. Putem să ne mutăm pentru că nu suntem fixați pe un anumit loc.


Reporter: Din punctul tău de vedere, România este pregătită să își păstreze valorile, adică oamenii capabili care ar avea un cuvânt de spus în orice domeniu?


Problema este că, odată ce încerci să faci ceva, îți pui bazele unui plan, îți faci o echipă și începi să faci și începi să te lovești de câte un obstacol. Birocrația, taxele care sunt de plătit. Nu zic că și în Anglia sunt taxe de plătit sunt slavă Domnului. Anumite etape care îți întârzie proiectul și parcă îți pun bețe în roate. Nici facilitățile nu sunt la fel ca în Anglia, mă refer la echipamentele de laborator. Eu am terminat la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, acum trei ani și lucram pe aceleași aparate ca acum 20 de ani. Profesorul meu fusese acolo chiar 30 de ani și spunea că a lucrat pe aceleași obiecte și mi se pare de neacceptat având în vedere că nici nu erau în condiții perfecte. Erau stricate, trebuia să improvizăm noi ceva. Foarte puțină practică am făcut cât am fost în liceu. Imediat cum am ajuns la facultate s-a schimbat totul. Facultatea, în Anglia, în orașul Southampton, probabil cel mai călduros de acolo și este în top 100 universități din lume. Este foarte sus pe cercetare.


Reporter: Cum ai ajuns acolo?


În clasa a XII- a am aplicat pentru mai multe universități. Se face o aplicație standard prin UCAS la cinci universități din Anglia. Aplicația constă într-o scrisoare de recomandare de la un profesor. Se trimit aplicațiile acestea, ei le procesează, se uită și văd dacă ești un candidat potrivit pentru cursul respectiv, după care îți trimit ofertele. Ofertele sunt, bineînțeles, condiționate în funcție de media de la bacalaureat. La bacalaureat am avut 9,80 media. Depinde foarte mult, dacă aplicația ta este foarte, foarte bună și ei te acceptă din prima, se poate să îți lase nota mai jos, să fie puțin mai lejer. Dacă au dubii, se poate să îți ceară o notă puțin mai mare.


Reporter: Din cinci universități, de la câte ai primit oferte?


Din cinci universități am primit oferte de la trei din ele. Celalte două au fost Imperial și Oxford. La Oxford am fost și la interviu, dar au spus că nu. E greu să-mi dau seama de ce exact sau ce nu făceam eu și voiau ei să vadă, dar nu am regretat niciodată. Locul în care am ajuns e mult mai orientabil practic pe aplicarea teoriei.


Reporter: Pentru doctorat ai un proiect? Urmează să faci ceva?


Titlul doctoratului este destul de general și tocmai pentru asta este primul an. Trebuie să fim inițiați în domeniul respectiv pentru a putea să facem o decizie în cunoaștere, să știm exact ce vrem să facem. Nu poți să te dedici trei ani unui proiect care îți ia absolut tot timpul și să faci ceva care nu îți place. Până la urma și asta mi-a definit foarte clar profesorul care va fi coordonator la tot doctoratul ăsta. Scopul doctoratului este să obții ceva nou, să inovezi ceva. Nu este să predai o carte, nu este să cauți articole să le citești și să faci rezumate. În niciun caz. Într-adevăr asta este o mare parte din doctorat în primul an, pentru că trebuie să știi domeniul foarte bine, dar după primul an începi să-ți pui amprenta. Să faci ceva original, să începi să îmbunătățești.


Reporter: Te-ai gândit la ceva anume?


În principiu, fiind pasionat de mașini, mi-ar place să merg pe sisteme de stocare energie pentru mașini electrice și asta însemnând baterii, roți volante, sunt multe feluri. Fiecare din astea oferă o întreagă teză de doctorat. Îți trebuie curaj să faci așa ceva pentru că dedici practic patru ani pentru a continua studiile , timp în care puteai, de exemplu, să îți iei un job, să începi să lucrezi undeva. Într-adevăr, după ce termini doctoratul ai alte oportunități. Sunt multe companii, departamente de cercetare și de dezvoltare pe anumite produse și astfel de departamente caută oameni specialiști într-un anumit domeniu pentru a-i angaja. Mai sunt și alte oportunități de carieră cum ar fi în mediul academic, profesori universitari, știu că se caută și ar merge sau în consultanță pe inginerie.


Reporter: În România noi avem puține stații de alimentare pentru mașini electrice, din câte știu


Aproape de București, cam atât. Mașinile electrice, în general, se pot alimenta și de la rețeaua proprie de la casă cu anumite transformatoare dar la fel durează cam opt ore și costurile sunt destul de mari. O mașină electrică poată să consume la un drum de 300 de km cât o casă, timp de o săptămână. Sunt mari consumurile și un astfel de doctorat ar putea să fie focusat pe eficientizarea mașinilor, fie pe îmbunătățirea bateriilor pentru că astfel poți înmagazina mai multă energie. Am văzut că pe 31 martie o sa lanseze TESLA. TESLA e o companie care face mașini electrice și va lansa al treilea model al lor care este destinat consumatorului de rând, ei evaluează un preț care ajunge la 35.000 de dolari. Comparat cu celelalte modele ale lor, e o diferență mare.


Reporter: Cam în câți ani estimezi că va ajunge România la un nivel în care să poată păstra tinerii cum sunteți voi?


Cu România e o chestie foarte complexă și are nevoie de mai multe etape. În primul rând, oamenii ar trebuie să fie un pic mai deschiși. Mai puțin cicălitori, mai puțin răi. Asta e o chestie generală. În Anglia fiecare își vede de treaba lui, nu îl interesează ce faci tu. În general, acolo nu prea există un spirit competițional. Toți sunt într-o colaborare. Foarte mult ne încurajează să merge pe lucrul în echipă. Pe când aici, concursuri, olimpiade, nu zic că nu sunt bune căci și eu am fost la foarte multe și te formează, îți dau încredere, dar destul de puțin pe partea asta de grup. Nu prea te învață să comunici. Părerea mea, ce am prins eu. Acum nu știu, se mai schimbă lucrurile. Ar trebui atrase fonduri și băgate pe cercetarea și dezvoltarea infrastructurii și a multor lucruri în România. Încă suntem cu câteva zeci de ani în urmă. Ți-ar fi milă să îți iei o mașină și o bagi pe drumul Botoșani - Iași. Timpul în care putem ajunge și noi, unde sunt cei din Vest depinde foarte mult de atitudinea oamenilor. Toată schimbarea asta vine din interior. Nu vine ca o masă, ci de la fiecare individ și se răspândește. Dacă o să reușim să facem asta rapid, putem să ne uităm chiar la 10 ani.  Ar fi un timp rezonabil în care să ajungem cât de cât aproape cu Vestul.

 

Ştefania VORNICEANU
Protos. Siluan Antoci: Părintele Dionisie nu a uitat nicio zi de unde a plecat, de oamenii blânzi din Botoșani / A văzut ce e mai bun și mai frumos la neamul românesc
Părintele Dionisie Ignat s-a născut în 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni din județul Botoșani, și a plecat la Domnul pe 11 mai 2004. A viețuit 95 de ani, dintre care 78 de ani petrecuți în Sfântul Munte.
Viața fericită a medicului Gheorghe Avram povestită de el însuși: Nu pot să evaluez eu cât rău, cât bine a făcut României Silviu Brucan
Gheorghe Avram a avut curajul destăinuirii. Vorbește fără patimă. Uneori fără falsă modestie, alteori cu necesare justificări.
FLASH INTERVIU Svetlana Bivol, managerul Filarmonicii Chișinău: Botoșaniul este un oraș de suflet și de atmosferă. Întotdeauna mă simt aici ca în sânul unei familiiVIDEO
Anul trecut, la două luni după învestirea în funcția de manager al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, Mirel Manea s-a deplasat la Chișinău unde a perfectat un acord cu Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Republica Moldova.
Regizorul Emanuel Pârvu aduce ”Marocco” la Botoșani: ”Este un film care sper să ridice niște întrebări” FOTO&VIDEO
Joi, 27 aprilie, de la ora 19.00, cinefilii botoșăneni vor avea parte de o nouă proiecție specială.
20 de întrebări cu o scriitoare din Botoșani:  Este foarte greu să trăiești din scris
Interviul a fost realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche în cadrul unui proiect intitulat „Să ne cunoaștem scriitorii”. 
Pavel Bartoș la Botoșani: Ramon a activat un public care de 10-15 ani nu a mai fost la film / Jesus del Cerro a spus: ”O facem pentru Bogdan!”
Cum a reușit ”Ramon” să umple sălile de cinema în toată România și să vândă toate biletele în doar trei zile la Botoșani? 
Bogdan Horga, înainte de premiera filmului ”Ramon” la Botoșani: În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar / Eu joc acolo cu două premii GopoFOTO&VIDEO
Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea. 
INTERVIU Ivana Znacom, tânăra make-up artist originară din Botoșani care colaborează cu televiziuni, producători de filme și fotomodele: Poți crea orice prin machiaj GALERIE FOTO
(P) A început cu un curs de machiaj și pe parcurs și-a descoperit o veritabilă pasiune căreia i-a acordat tot mai mult timp și pe care a transformat-o într-o meserie. Despre începuturile Ivanei Znacom în lumea machiajului, despre realizările din ultimul an, tendințe și planuri, puteți citi în interviul de mai jos.
La 39 de ani, al doilea om din Nova Apaserv! INTERVIU Alin Cirimpei, noul director adjunct de la „Apă” : Este alegerea fiecăruia dacă să fie membru sau nu VIDEO
Așa cum Botoșăneanul a anunțat în exclusivitate, noul director al SC Nova Apaserv SA este Alin Cirimpei, un tânăr în vârstă de 39 de ani care vine din domeniul privat, unde a lucrat la o firma de telefonie și la o alta de instalații, pe posturi de conducere.
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
E foate bine ca mai cittesti si despre astfel de tineri. Pacat ca n-am reusit sa oprim valul de imigrare a talentelor mai ales a celor din IT deoarece s-a anuntat oficial alocarea de fonduri europene in domeniul de software si hardware precum si de echipamente precum https://www.itdepot.ro/
30 mai 2017, 09:41
Fraților, ca acest tânăr sunt zeci, poate sute. Despre ei de ce nu vorbiți? Nu au toți banii lui tati de la Allianz?
6 aprilie 2016, 11:25
Si din Zlatunoaia a plecat un tanar inteligent si ambitios si care ,recent , si-a luat doctoratul in Suedia : Bogdan Tanase !
5 aprilie 2016, 08:47
Sa vada si Victor Viorel cum se obtine o diploma de doctor.
3 aprilie 2016, 18:44
Sondaj
Credeți că se salvează FC Botoșani de la retrogradare?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din păcate, observ că Partidul Național Liberal a luat altă cale și anume calea slugarnică devenind anexa pesedeului… Am atras atenția în mai multe rânduri despre calea greșită aleasă de peneliști, am reacționat în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
13.2 o C
Dorohoi
11.2 o C
Bucecea
11.2 o C
Darabani
10.7 o C
Saveni
12.7 o C
Ştefăneşti
8.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.